BiH

Sifet Podžić nije smijenjen

Sifet Podžić nije smijenjen
Foto: Nedžad Uglješa | Sifet Podžić nije smijenjen

SARAJEVO - Nije bilo dovoljno "ruku" da Predstavnički dom BiH odgovori na zahtjev Zorana Tegletije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i smijeni Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, a zbog njegove odluke da odgodi vojnu vježbu na Manjači Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srbije.

Nije bilo podrške za smjenu ministra Podžića, jer je 20 poslanika bilo protiv, a sedam za, s tim što poslanici HDZ-a nisu glasali.

Naime, protiv smjene su bili poslanici iz Federacije BiH, a opozicija iz Republike Srpske se nije pojavila u sali, a pred samu sjednicu Mirko Šarović, šef Kluba SDS-PDP-DNS rekao je da će poštovati odluke NS RS, ali da bi došli na sjednicu ako bi  se dogodilo da se glasa o smjeni kompletnog Vijeća ministara BiH.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara obratio se poslanicima nakon pauze  i rekao da je obaviješten da poslovnički nije moguće u ovom trenutku predložiti smjenu Selme Cikotića i Bisere Turković, ali da će se izjasniti o tome kada ti prijedlozi dođu u njegov Kabinet, te rekao da ostaje pri tome da se treba izjasniti o odluci koja je na dnevnom redu.

Podžić: Štitio sam živote vojnika

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH kazao je nakon što nije izglasana njegova smjena u Predstavničkom domu da su njegove namjere kada je donio odluku o odlaganju vježbe bile iskrene, ljudske i poštene, tj. da je cilj bio da zaštiti živote vojnika.

"Žao mi je da je ovo otišlo na ovakav politički nivo. Kada sam vidio danas cifre zaraženih u BiH i Srbiji  i danas bi donio istu odluku", naglasio je Podžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije