BiH

Sin Ratka Mladića: Omogućiti liječenje mom ocu u Srbiji ili Rusiji

Sin Ratka Mladića: Omogućiti liječenje mom ocu u Srbiji ili Rusiji
Foto: Ilustracija | Sin Ratka Mladića: Omogućiti liječenje mom ocu u Srbiji ili Rusiji

MOSKVA - Porodica generala Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru u Hagu, zabrinuta je za njegovo zdravstveno stanje i zahtijeva da bude odveden na liječenje u Rusiju ili Srbiju, izjavio je njegov sin Darko Mladić u ruskoj Dumi.

"Radimo na novim zahtevima da bi ga odmah pustili na lečenje u Rusiju ili Beograd, jer uslovi u kojima boravi ne doprinose poboljšanju njegovog zdravlja", rekao je Darko Mladić na prezentaciji knjige u Dumi.

On je naveo da je zdravlje njegovog oca uglavnom stabilno, ali da je porodica zabrinuta, jer Mladićevi najbliži ne vjeruju haškim ljekarima, prenosi "Sputnjik".

"Imao je tri jaka moždana udara, mnogo manjih udara, infarkt. Prošlog leta sve vreme mu je skakao pritisak. Imao je pritisak 220, a haški lekari su rekli da je to za njega normalno. Ruski i srpski lekari skretali su pažnju da mu je pogrešno lečen pritisak. Davani su mu lekovi koji se međusobno ne kombinuju", ukazao je Darko Mladić.

On je naveo da porodica dugo nije dobijala informacije zdravlju Ratka Mladića.

"Zašto kažem da je Rusija spasila život generalu Mladiću? Zato što je problem njegovog zdravlja bio prisutan svih ovih godina. Upravo Rusija je poslala ljekare koji su utvrdili pravo stanje njegovog zdravlja. Pre toga lekari iz Haga nisu davali nikakve informacije o njegovom zdravstvenom stanju - u avgustu su mu snimili glavu, ali nam nisu davali snimak, samo opis da je došlo do nekog pogoršanja. Ali, onog dana kada su odlučili da zamene sudije, lekari su odmah pozvali advokate i dali im snimak", naveo je Darko Mladić.

On je rekao da porodica strahuje da Ratko Mladić ne doživi razmatranje žalbe na presudu, budući da datum razmatranja za sada nije poznat.

"Pre su govorili da je razmatranje u decembru 2019. godine, ali sada je taj datum promenjen. Ne zna se kada će ga razmatrati", napominje Darko Mladić.

General Ratko Mladić nalazi se u pritvoru u Hagu od 2011. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije