BiH

Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone

Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone
Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone

SARAJEVO - Ako imaju bilo kakve sumnje, indicije ili dokaze da njihove telefone prisluškuju iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH treba da se obrate Zajedničkoj parlamentarnoj komisiji za nadzor nad radom obavještajne službe, koja će izvršiti kontrolu i istragu cijelog slučaja.

Ovo su u petak predsjedniku SSS BiH Ismetu Bajramoviću poručili članovi Parlamentarne komisije za nadzor nad radom OSA (Obavještajo-sigurnosne agencije BiH), ističući da ne mogu pokrenuti odgovarajuće procedure samo na osnovu spekulacija i medijskih informacija.

"Nemam nikakva akta ni dokumenta i bez toga nije meritorno razgovarati o tome, posebno kad se radi o tako osjetljivoj temi. Zna se koji je put za pokretanje istrage, jer postoje legalni putevi za iznošenje sumnji", kaže Mirsad Đugum, predsjedavajući Parlamentarne komisije.

Sindikalni lider Ismet Bajramović uvjerava da vlasti unaprijed znaju svaki korak sindikalnih aktivista koji vrše pripreme za seriju štrajkova. Bajramović tvrdi da je prisluškivanje njihovih telefona faktički postalo svakodnevnica.

Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone

"Te stvari postale su evidentne. Dešavalo se da nikom ništa ne kažemo o svojim namjerama, osim što ih dogovaramo telefonom, a onda vlast sve sazna. U telefonima čujemo šumove, pojačavanje, pa stišavanje tona. Također, sve više naših kolega se javlja s terena i kažu da im 'neko' čita poruke", ističe Bajramović.

Član Zajedničke parlamentarne komisije Slavko Jovičić Slavuj, koji je u ovoj komisiji punih šest godina, ističe da za sve to vrijeme, uprkos mnogim medijskim aferama, Komisija nije dobila još nijedan zvanični zahtjev da provjeri slične navode iznesene u javnost.

"U BiH imamo dvije vrste prisluškivanja, legalno i nelegalno. Legalni način imaju OBA, SIPA i entitetski MUP-ovi, ali po nalogu nadležnih tužilaštava i sudova. Nelegalno prisluškuju paraobavještajne službe drugih država. Što se tiče konretnog slučaja, ako se sindikalisti obrate našoj komisiji, mi ćemo cijeli slučaj ispitati odgovorno i objektivno", ističe Jovičić. On ukazuje na to da je moderna tehnologija toliko napredovala da je danas uređaj za prisluškivanje moguće kupiti za oko 5.000 maraka.

Juče smo pokušali stupiti u kontakt i sa predsjednikom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije