BiH

Pratite nas na Google news

Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone

Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone
Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone
Almedin Šišić

SARAJEVO - Ako imaju bilo kakve sumnje, indicije ili dokaze da njihove telefone prisluškuju iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH treba da se obrate Zajedničkoj parlamentarnoj komisiji za nadzor nad radom obavještajne službe, koja će izvršiti kontrolu i istragu cijelog slučaja.

Ovo su u petak predsjedniku SSS BiH Ismetu Bajramoviću poručili članovi Parlamentarne komisije za nadzor nad radom OSA (Obavještajo-sigurnosne agencije BiH), ističući da ne mogu pokrenuti odgovarajuće procedure samo na osnovu spekulacija i medijskih informacija.

"Nemam nikakva akta ni dokumenta i bez toga nije meritorno razgovarati o tome, posebno kad se radi o tako osjetljivoj temi. Zna se koji je put za pokretanje istrage, jer postoje legalni putevi za iznošenje sumnji", kaže Mirsad Đugum, predsjedavajući Parlamentarne komisije.

Sindikalni lider Ismet Bajramović uvjerava da vlasti unaprijed znaju svaki korak sindikalnih aktivista koji vrše pripreme za seriju štrajkova. Bajramović tvrdi da je prisluškivanje njihovih telefona faktički postalo svakodnevnica.

Sindikalci sumnjaju da im vlast prisluškuje telefone

"Te stvari postale su evidentne. Dešavalo se da nikom ništa ne kažemo o svojim namjerama, osim što ih dogovaramo telefonom, a onda vlast sve sazna. U telefonima čujemo šumove, pojačavanje, pa stišavanje tona. Također, sve više naših kolega se javlja s terena i kažu da im 'neko' čita poruke", ističe Bajramović.

Član Zajedničke parlamentarne komisije Slavko Jovičić Slavuj, koji je u ovoj komisiji punih šest godina, ističe da za sve to vrijeme, uprkos mnogim medijskim aferama, Komisija nije dobila još nijedan zvanični zahtjev da provjeri slične navode iznesene u javnost.

"U BiH imamo dvije vrste prisluškivanja, legalno i nelegalno. Legalni način imaju OBA, SIPA i entitetski MUP-ovi, ali po nalogu nadležnih tužilaštava i sudova. Nelegalno prisluškuju paraobavještajne službe drugih država. Što se tiče konretnog slučaja, ako se sindikalisti obrate našoj komisiji, mi ćemo cijeli slučaj ispitati odgovorno i objektivno", ističe Jovičić. On ukazuje na to da je moderna tehnologija toliko napredovala da je danas uređaj za prisluškivanje moguće kupiti za oko 5.000 maraka.

Juče smo pokušali stupiti u kontakt i sa predsjednikom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije