BiH

Sindikat u Kantonu Sarajevo ima odgovor ako ne bude isplaćena plata

Sindikat u Kantonu Sarajevo ima odgovor ako ne bude isplaćena plata
Foto: N.N. | Sindikat u Kantonu Sarajevo ima odgovor ako ne bude isplaćena plata

SARAJEVO - Sindikati obrazovanja i zdravstva u Kantonu Sarajevo kažu da imaju odgovor ukoliko im ne budu isplaćene plate.

Podsjećamo da postoji mogućnost da ovi radnici ne dobiju zarađene lične dohotke zbog apelacije premijera FBiH Fadila Novalića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo.

Glavni krivci, po ocjeni sindikata, ali i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevu su poslanici Kluba SDA u Skupštini tog kantona.

Izet Hočko, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kaže da je blokada budžeta Kantona Sarajevo još jedan dokaz nesposobnosti odlazeće vlasti u kantonu.

"Sve to će uticati i na zdravstvene radnike koji su indirektno vezani za budžet kantona. Mogu vam samo reći da ćemo imati odgovor i na to", kazao je Hočko.

Dodao je da zdravstveni radnici u tom kantonu imaju bezbroj problema, a najveći je, kako ističe, pritisak direktora zdravstvenih ustanova, koji traže podršku za sebe od radnika i sindikata, što je, na neki način, mobing.

Suvad Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, kaže da plate radnicima u obrazovanju, ali i svima onima koji su na kantonalnom budžetu moraju biti isplaćene.

"Ostaviti 11.000 radnika bez plaća bilo bi nemoralno i neodgovorno. Mi očekujemo plaće, a i razliku plaća, za koje smo dobili informaciju da će do petka biti isplaćene. Ne bude li plaća, znamo šta ćemo i znamo ko je odgovoran - odgovorna je SDA", poručio je Sivro i vjeruje da su to samo kuloarske priče da će radnici u obrazovanju ostati bez plata.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, rekao je juče za "Nezavisne" da apelacija ne bi trebalo da utiče na obustavu izvršenja budžeta.

Nada se da Sud neće uvaži tu apelaciju i da će to staviti ad akta.

"Ne bojim se ovoga što oni rade (SDA). Ovo je još jedna situacija u kojoj se pokazuje koliko je ko državotvoran. Oni, s ovakvim potezima, kako u kantonu tako i na nivou Federacije, to nisu", rekao je ranije Forto.

Na svom Facebook profilu oglasio se i Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, koji je poručio da ovako izgleda kad SDA gubi vlast.

"Nemoralno, sramotno i neljudski od Novalića i Kluba SDA", poručio je Konaković na Facebooku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije