BiH

Sjednica Doma naroda FBiH osuđena na propast: Padaju izborne jedinice i mandati

Sjednica Doma naroda FBiH osuđena na propast: Padaju izborne jedinice i mandati
Foto: Nedžad Uglješa | Sjednica Doma naroda FBiH osuđena na propast: Padaju izborne jedinice i mandati

SARAJEVO - Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatima u FBiH, kojeg su predložili SDA, SBB, DF i SDP BiH, danas će najvjerovatnije pasti na vanrednoj sjednici federalnog Doma naroda.

Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedavajuća Doma naroda FBiH, rekla je za "Nezavisne" da Klub hrvatskog naroda neće glasati za ovaj prijedlog zakona, te da, s obzirom na to da će se o ovom prijedlogu raspravljati kao o prijedlogu koji je ocijenjen kao ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa, on neće moći proći bez podrške natpolovične većine u ovom domu.

"Ispoštovala sam poslovnik i 19. jula zakazala sjednicu na kojoj je bio ovaj prijedlog. Nakon toga je Klub Bošnjaka otišao sa sjednice. Od tada je bilo pokušaja, ali SDA je jednostavno to odbijala. Ovog puta sam dobila potpise delegata koji su tražili da se zakaže sjednica. Riječ je o bošnjačkom klubu, ali nema potpisa delegata iz SDA", kazala je Bradara.

Drago Puzigaća (SNSD), dopredsjedavajući Doma naroda FBiH, kratko je rekao za "Nezavisne" da očekuje da će ovaj prijedlog konačno pasti, te da odluke Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH nisu obavezujuće za Dom.

"Očekujem da će ovaj prijedlog oboriti HDZ BiH i SNSD", kaže Dženan Đonlagić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu FBiH.

Ističe za "Nezavisne" da će zakon pasti s obzirom na pismo koje su Puzigaća i Bradara potpisali prije nekoliko mjeseci, kojim se pozivaju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Hrvata.

"Puzigaća je zloupotrijebio svoju poziciju i stavio se na stranu HDZ BiH, umjesto na stranu Kluba kojem pripada. Sada je svima potpuno jasno da je SDA pogriješila kada je SNSD uvela u federalni parlament", kazao je Đonlagić.

Aner Žuljević (SDP BiH), delegat u Domu naroda iz reda ostalih, kaže da od današnje sjednice ne očekuje ništa, jer je SDA ta koja je omogućila HDZ BiH i SNSD-u da u blokadi drže FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije