BiH

Pratite nas na Google news

Tegeltija: Smanjen broj prijava slučajeva korupcije

Tegeltija: Smanjen broj prijava slučajeva korupcije
Foto: Nedžad Uglješa | Tegeltija: Smanjen broj prijava slučajeva korupcije
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO – Milan Tegletija, predsjednik VSTV-a, kaže da su pozvani na sjednicu Predstavničkog doma BiH u vrlo jednoj specifičnoj situaciji, jer je na prošloj sjednici donijeti odluka o prestanku mandata ovog VSTV-a.

"Mi smo odlučili da se ipak pojavimo na sjednici, zašto smo odlučili, ne zato što smo obavezni, nego što smo odlučni da budemo partneri ovoj vlasti", kazao je Tegletija u svom obraćanju.

Ističe da se stanje u pravosuđu mora pratiti u kontinuitetu, te iznio podatke kako je 2012. godine ukupno bilo nezavršenih blizu 5.000 predmeta.

Ističe da čitava Evropa ima problem sa dugim trajanjem postupaka. Starosna struktura nerješenih predmeta je do tri godine starosti.

"To su realni pokazatelji. Konstantno imamo problem sa nepopunjenošću sudova i tužilaštava", kazao je Tegletija.

Kazao je da trenutni broj neriješenih predmeta 287.000, što je manje nego u drugim sudovima u svijetu.

Govoreći o korupciji, rekao da ima podatke koji prate trendove, 2015. godine odkad se počelo mjeriti, bilo je 1.129 prijava korupcije u Tužilaštvu BiH., 2019, taj broj je 957, što dokazuje da se broj prijava smanjio.

"Oblast krivičnog gonjena je oblast s kojom VSTV još uvijek nije zadovoljan", kazao je Tegletija, te dodao da je potrebno da zakonodavna i izvršna vlast radi svoj posao u simbiozi sa pravosudnim sistemom", rekao je Tegeltija.

Tvrdi da je najosjetljivija oblast krivično gonjenje i korupcija i da sve zemlji Evrope imaju isti problem.

Naglašava da je u BiH pravosudni sistem najsloženiji od svih u regionu.

Dodaje da su rezultati poveznai sa radom istražnih agencija.

"Mi smo danas ovdje iz razloga što uvažavamo partnerstvo. Mi smo tu da saslušamo i odgovorimo na pitanaj koja imate, moj prijedlog je da organizujete i neke sjednice zajedničkih parlamenata u BiH, pošto je potrebno mijenjati zakone o krivičnim postupcima kako bi se na svim nivoima unaprijedili ti zakoni, da bi se usvajali antikoruptivni zakoni", rekao je Tegeltija.

U Sarajevu je počela tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena stanju u pravosuđu i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Na dnevnom redu sjednice su i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Sjednici prisustvuju glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić, Milan Tegletija, predsjednik VSTV-a i predsjendik Suda BiH Ranko Debevec.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije