BiH

Skaka: 5.000 KM nije dovoljno za izgradnju spomen-obilježja na Kazanima

Skaka: 5.000 KM nije dovoljno za izgradnju spomen-obilježja na Kazanima
Foto: N.N. | Skaka: 5.000 KM nije dovoljno za izgradnju spomen-obilježja na Kazanima

SARAJEVO - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da je u Nacrtu budžeta za 2019. godinu planirano 5.000 KM za početak gradnje spomen-obilježja na Kazanima na Trebeviću, gdje su svirepo ubijeni Srbi i bačeni u jamu, ali da to nije dovoljno da bi ono bilo izgrađeno.

Što se tiče mikro-lokacije, izgleda, sadržaja i načina izgradnje spomenika, Skaka smatra da oni treba da budu predmet dogovora svih pozvanih - od porodica žrtava, civilnog društva, do institucija vlasti, a konačnu odluku donijeće Skupština grada Sarajeva i Komisija za spomenike.

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Milan Dunović izrazio je žaljenje što spomen-obilježje nije postavljeno ni 25 godina nakon zločina nad civilima, uglavnom srpske nacionalnosti, koji su svirepo ubijeni i bačeni u jamu Kazani na Trebeviću.

On je za "Oslobođenje" rekao da je veoma važno da bude izgrađeno spomen-obilježje na Kazanima, te podsjetio da su sredstva iz kabineta potpredsjednika FBiH od 5.000 KM za izradu idejnog rješenja i spomenika prebačena gradu Sarajevo još u prethodnom sazivu, ali da se do danas ništa nije desilo.

Dunović je naveo da je nekoliko puta pisao gradonačelniku Sarajeva tražeći da ga informiše šta grad namjerava da učini po ovom pitanju, ali nikada nije dobio odgovor.

"Čak i kod usvajanja budžeta za ovu godinu, tih 5.000 KM koliko je prebačeno gradu, nije se moglo vidjeti u tom dokumentu", rekao je Dunović i poručio da, ako je 5.000 KM malo, grad će iz njegovog kabineta dobiti dodatna sredstva.

Bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić je 15. novembra 2011. godine podnio inicijativu i za projekat gradnje spomen-obilježja prebacio 5.000 KM gradskoj upravi Sarajeva.

Broj ubijenih na Kazanima do danas nije utvrđen. Iz duboke jame na tom mjestu izvađeni su posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.

Kao glavni odgovorni za zločine smatraju se Mušan Topalović Caco i pripadnici 10. Brdske brigade Armije RBiH.

 

Za zločine na Kazanima od 1994. godine osuđeno je 14 pripadnika Armije RBiH na kazne zatvora od 10 mjeseci do šest godina, a mnogi smatraju da su neke ubice još na slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije