BiH

Pratite nas na Google news

Skoko: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Skoko: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju
Foto: N.N. | Skoko: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju
N.N.

BANJALUKA - "Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske", istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH.

Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a Skoko je takođe poručio da niko u Republici Srpskoj neće pristati na rješenja do kojih se dolazi nametanjem i preglasavanjem.

"Pozdravljamo sve napore u cilju donošenja Zakona o Ustavnom sudu i podržavamo stavove institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim organima po pitanju mjera zaštite integriteta i teritorije Republike Srpske. Narodna Skupština, kao ni srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće donijeti odluke koje su protiv interesa Republike Srpske i tu smo i do sada bili veoma jasni. A pogotovo nećemo pristati na rješenja do kojih se dolazi preglasavanjem i nametanjem rješenja", kaže Skoko.

On je takođe naveo da Republika Srpska ima jasan i jedinstven stav po pitanju Ustavnog suda, te da o teritoriji Republike Srpske nema i ne može biti nikakve rasprave i kompromisa.

"Ovakvim odlukama se daje vještačko disanje destruktivnim politikama iz prošlosti. Takve politike nemaju uporište u narodu, nemaju potvrdu na izborima, ali se popularišu i vraćaju u život uz pomoć stranih državljana koji se u Ustavnom sudu BiH bave preglasavanjima. Takve politike promovisali su visoki predstavnici, koji su ovdje bili van svakog zakona. Visoki predstavnici su svojim odlukama i nametanjima držali u životu ideje o unitarnoj BiH i o ukidanju Republike Srpske. Tu ulogu je sada preuzeo Ustavni sud BiH, sa stranim državljanima koji odluke donose preglasavanjem. Naš odgovor je tu veoma jednostavan, strani državljani koji plate dobijaju u Ustavnom sudu BiH moraće potražiti posao na nekom drugom mjestu", kaže Skoko.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije