BiH

Skuplja ruta i akcija nadležnih smanjili broj migranata u USK

Skuplja ruta i akcija nadležnih smanjili broj migranata u USK
Foto: N.N. | Skuplja ruta i akcija nadležnih smanjili broj migranata

BIHAĆ - Operativna grupa za migrantsku krizu USK planira da do kraja godine ugasi sve prihvatne kampove u Bihaću i Velikoj Kladuši, osim kampa Lipa, gdje bi bili smještani svi migranti koji budu boravili na području Unsko-sanskog kantona.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je u ovom tenutku najprioritetnije zatvaranje prihvatnog kampa u Velikoj Kladuši, gdje sada boravi nešto više od 500 korisnika.

"Uspješno smo dosad riješili neka goruća pitanja, pa između ostalog zatvorili i Sedru. Cilj nam je da u predstojeću zimu uđemo samo s kampom Lipa i da tako ograničimo boravak migranata u urbanim područjima, što nam je dosad bio jedan od najvećih probema", istakao je Ružnić.

Inače, na lokalitetu Lipe privode se kraju radovi na izgradnji kontejnerskog naselja, u kojem bi trebalo da bude smješteno najviše 1.500 migranata, a ovdašnje vlasti su taj broj ocijenile kao optimalan i prihvatljiv kada je u pitanju ovaj kanton. Pomenuto naselje bi trebalo da bude pušteno u upotrebu početkom septembra i tamo će biti premješteni migranti iz ostalih kampova, koji će se potom zatvoriti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe kako je osjetno smanjen broj migranata koji borave na području tog grada, a tome su doprinijele i zajedničke aktivnosti Službe za poslove sa strancima BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova USK na deložaciji migranata iz napuštenih i devastiranih objekata u kamp Lipa. U tim akcijama dosad je u Lipu prebačeno oko hiljadu migranata, a objekti gdje su oni boravili su očišćeni i zapečaćeni.

"Jednom ćemo dočekati i taj dan kada će migrantska kriza biti prošlost, a pozitivna okolnost, i to očekujemo, je da objekti u koje se ulagalo kako bi se tamo smještali migranti pređu u vlasništvo grada", istakao je Fazlić.

Iako se ranije prognoziralo kako će tokom proljeća i ljeta doći do novog migrantskog vala u Unsko-sanskom kantonu, njihov broj je trenutno daleko manji nego ranijih godina u isto vrijeme. Razlog tome je poskupljenje rute kojom su oni ranije pristizali i efikasniji rad nadležnih državnih institucija, što je doprinijelo da se migranti odlučuju za druge puteve kojima će stići do Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije