BiH

Skupština HNK: Nema kvoruma za konstitutivnost Srba

Skupština HNK: Nema kvoruma za konstitutivnost Srba
Foto: Ilustracija | Skupština HNK: Nema kvoruma za konstitutivnost Srba

MOSTAR - Vanredna sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na kojoj je trebalo da se raspravlja o amandmanu na Ustav HNK u vezi sa konstitutivnosti Srba, danas nije održana zbog nedolaska hrvatskih poslanika.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) rekao je da je danas ujutru dobio obavještenje Kluba Hrvata da neće doći na sjednicu, te da nije bilo potrebnog kvoruma za njeno održavanje. Špago kaže da Poslovnik Skupštine HNK ne predviđa "dalje ponašanje" u ovakvim situacijama.

"Nadam se da smo bar podstakli razgovore na višim nivoima", rekao je on.

Zamjenik predsjednika Skupštine HNK iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP), koja je inicirala usvajanje amandmana, izrazila je žaljenje zbog činjenice da Hrvati ne žele Srbima u HNK dati konstitutivnost.

"Čude me izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Nadam se da on nema prave informacije, jer se inače ne bi zalagao da BiH što brže ide ka EU, a da na kantonalnom nivou tu zemlju ruši, s obzirom na to da ne poštuje presudu Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda", kaže Saradžićeva.

S druge strane, Čović je danas u Sarajevu poručio da pitanje konstitutivnosti Srba u HNK treba riješiti bez politizacije.

"Do kraja razumijemo problem, spremni smo ga riješiti, ali ne politizujući ga 12 mjeseci pred izbore", naveo je Čović, koji je i lider HDZ-a.

On je rekao da će sa hrvatskim poslanicima, koji nisu došli na vanrednu sjednicu Skupštine HNK, razgovarati danas ili sutra.

Predsjednik Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo rekao je da se pitanje konstitutivnosti Srba u HNK pretvorilo u cirkus, te da su razočarani ponašanjem hrvatskih poslanika. On je naglasio da su Srbima u HNK uskraćena sva prava.

Na prošloj sjednici Skupštine HNK ovaj amandman, čiji je predlagač Saradžićeva, nije uvršten ni na dnevni red zbog protivljenja hrvatskih poslanika iz HDZ BiH i HDZ 1990. Nakon toga, SDP je inicirao vanrednu sjednicu koja je zakazana na zahtjev 12 poslanika.

Iz Kluba Hrvata su saopštili da je riječ "o licemjernoj inicijativi SDP-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije