BiH

Pratite nas na Google news

Slaba aktivnost u oba doma parlamenta BiH: 16 parlamentaraca nije postavilo nijedno pitanje

Slaba aktivnost u oba doma parlamenta BiH: 16 parlamentaraca nije postavilo nijedno pitanje
Foto: N.N. | Slaba aktivnost u oba doma parlamenta BiH: 16 parlamentaraca nije postavilo nijedno pitanje
Almedin Šišić

SARAJEVO - Čak devet poslanika i sedam delegata Parlamentarne skupštine BiH u prvih devet mjeseci ove godine nije postavilo nijedno usmeno ili pismeno pitanje Vijeću ministara BiH, dok dva poslanika nisu uopće diskutirala o razmatranim mjerama na dnevnom redu održanih sjednica.

Pokazao je ovo najnoviji izvještaj Centara civilnih inicijativa (CCI) o radu parlamenta BiH u periodu 1. januar - 30. septembar 2017. godine.

Tako pitanja nisu postavili poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić (DF), Staša Košarac, Milica Marković, Nikola Špirić (SNSD), Nenad Lalić (SDS), Jovan Vukovljak i Đorđo Krčmar (nezavisni poslanici), Asim Sarajlić (SDA) i Momčilo Novaković (NDP), te delagati Doma naroda BiH Fahrudin Radončić (SBB), Bariša Čolak (HDZ BiH), Nebojša Radmanović (SNSD), Safet Softić i Halid Genjac (SDA), Sifet Podžić (DF) i Ognjen Tadić (nezavisni delegat).

Dva poslanika koja uopće nisu učestovovala u bilo kakvim diskusijama o dnevnom redu su Vukovljak (ponovo) i Miroslav Milovanović (SNSD).

Pri tome ne treba smetnuti s uma da poslanici i delegati SNSD-a nisu prisustvovali određenom broju sjednica jer su bojkotovali rad Šefika Džaferovića  zbog, kako su naveli, teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom, no to ne mijenja puno na stvari.

S druge strane, nekoliko poslanika bilo je enormno aktivno pa su tako najviše pitanja postavili Saša Magazinović (SDP) 69, Damir Arnaut (SBB) 67, Denis Bećirović (SDP) 32, Maja Gasal-Vražalica (DF) 23, te Senad Šepić (Nezavisni blok) 19, što je tačno 210 pitanja, ili dvije trećine od ukupnog broja postavljenih. Također, najviše inicijativa pokrenuli su Šepić (četiri), Bećirović (tri), te devet poslanika po jednu.

Kada je, pak, riječ o delegatima, njih četiri postavila su ukupno četiri petine pitanja (16 od 20), a to su Zdenka Džambas (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Sredoje Nović (SNSD) i Dragutin Rodić (DNS).

"Nezavisne" su metodom slučajnog uzorka htjele da čuju i mišljenja prozvanih, no na naše pozive odgovorili su tek Novaković i Podžić. Međutim, oba su ustvrdila da su imali pitanja, navodeći i teme o kojima je bilo riječi.

"Ja sam postavio dva pitanja, jedno je o načinu mjerenja gledanosti televizija, a drugo sam postavio Agenciji za zaštitu autorskih oporava AMUS", kaže Novaković. I Podžić je ustvrdio da je imao više pitanja, a jedno koje se tiče provedbe Sporazuma iz Firence o balansu naoružanja u regiji.

Ipak, naknadnom provjerom u stručnim službama parlamenta BiH potvrđeno je da oni uistinu nisu imali pitanja u analiziranom periodu od devet mjeseci, ne ulazeći u to šta je bilo prije, a šta poslije.

Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, smatra čudnim da pojedinci nisu uopće diskutirali o mjerama, te da je bilo parlamentaraca bez ijednog postavljenog pitanja, "iako svi oni mjesečno ostvaruju primanja od 5.000 do 6.000 KM".

"Iz monitoring izvješća vidljivo je da su neki iznimno aktivni, predlažu zakone, postavljaju pitanja, pokreću inicijative, dakle rade svoj posao vrlo odgovorno. Radije govorim o zastupnicima koji su imali skoro 70 pitanja i upravo takve činjenice bi trebalo da budu motivirajuće za sve one koji su podbacili. Jer dolazi vrijeme kada treba građanima pojasniti šta se sve uradilo tijekom mandata i tako pridobiti njihovo novo povjerenje, ili, pak, izgubiti ono koje su dobili na izborima 2014.", zaključuje Ćavar.

Nisu postavili pitanje

Asim Sarajlić (poslanik SDA)

Željko Komšić (poslanik DF-a)

Staša Košarac (poslanik SNSD-a)

Milica Marković (poslanik SNSD-a)

Nikola Špirić (poslanik SNSD-a)

Nenad Lalić (poslanik SDS-a)

Momčilo Novaković (poslanik NDP-a)

Jovan Vukovljak (nezavisni poslanik)

Đorđo Krčmar (nezavisni poslanik)

Halid Genjac (delegat SDA)

Safet Softić (delegat SDA)

Nebojša Radmanović (delegat SNSD-a)

Sifet Podžić (delegat DF-a)

Ognjen Tadić (nezavisni delegat)

Fahrudin Radončić (delegat SBB-a)

Bariša Čolak (delegat HDZ BiH)

Najviše pitanja postavili

Saša Magazinović (poslanik SDP-a)

Damir Arnaut (poslanik SBB-a)

Denis Bećirović (poslanik SDP-a)

Maja Gasal-Vražalica (poslanik DF-a)

Senad Šepić (poslanik Nezavisnog bloka)

Zdenka Džambas (delegat HDZ BiH)

Mario Karamatić (delegat HSS-a)

Sredoje Nović (delegat SNSD-a)

Dragutin Rodić (delegat DNS-a)

Statistika

U prvih devet mjeseci ove godine zastupnici su postavili 315 pitanja i dobili 184 odgovora (58,4 posto), dok im je dostavljen i 71 odgovor na pitanja postavljena prethodnih godina. Inače, održano je 13 sjednica Predstavničkog doma, kojima je prisustvovalo (svim sjednicama) 19 poslanika, 10 ih nije prisustvovalo jednom zasjedanju, pet poslanika na dva, dok njih osam nije bilo prisustno na tri i više zasjedanja.

Evidentirano je 35 najavljenih izostanaka od strane 23 zastupnika, a najviše opravdanih je imao Nenad Lalić (SDS), ukupno četiri.

Također, evidentirano je i 12 nenajavljenih izostanaka sa sjednica od strane šest poslanika SNSD-a. Istovremeno, delegat Doma naroda Fahrudin Radončić (SBB) imao je tri opravdana izostanka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije