BiH

Sloboda govora i rad NVO uslov za članstvo u EU

Sloboda govora i rad NVO uslov za članstvo u EU
Foto: N.N. | Sloboda govora i rad NVO uslov za članstvo u EU

BANJALUKA, SARAJEVO - Grupa novinara i aktivista koji su prošle sedmice u organizaciji Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Savjeta Evrope boravili u ovim institucijama, održaće danas u podne pres-konferenciju na kojoj će javnost upoznati s porukama koje su dobili na ovim sastancima.

Ferdinand Konig, portparol Kancelarije EU u Sarajevu, za "Nezavisne" je istakao da su jačanje slobode govora i zaštita novinara, kao i pogodno okruženje za rad civilnog društva dva od 14 ključnih prioriteta koje BiH mora implementirati na putu ka EU.

"Drago nam je da smo bili u mogućnosti da podržimo novinare i predstavnike civilnog društva da se susretnu s visokim zvaničnicima u Beču, Strazburu i Briselu u otvorenom razgovoru o prijetnjama za temeljne slobode, kao i da ih upoznaju s ličnim iskustvima koja su imali", rekao je on.

Jovana Kisin Zagajac, pravnica i aktivistkinja za ljudska prava, koja je bila članica delegacije, je za "Nezavisne" rekla da će vrijeme pokazati da li su sastanci bili efektivni, ali da je utješno što postoje organizacije koje imaju sluha za probleme s kojim su ih upoznali.

"Nakon što smo na javnim raspravama nacionalnim vlastima jasno dali do znanja da izmjene Krivičnog zakonika direktno vrijeđaju i ograničavaju osnovna ljudska prava, svoj apel smo uputili i predstavnicima evropskih institucija i nevladinih organizacija kojima je u agendi zaštita prava na slobodu javnog izražavanja i koji su iskazali veliko interesovanje za probleme s kojima se susreću građani RS i BiH", rekla je ona za "Nezavisne".

Nikola Morača, novinar Euroblica i takođe član ove delegacije, rekao je da su sagovornike upoznali s posljedicama ako namjere vlasti RS budu primijenjene.

"U Srpskoj pravosuđe nije nezavisno, čast izuzecima među sudijama, a posebno tužiocima, ali većina ih ne radi nezavisno. Ukoliko se kriminalizuje kleveta, to će značiti da je sloboda govora ugašena, da je pisanje o milionskim zloupotrebama vlasti i članova njihovih porodica ugašeno. Nadam se i vjerujem da su nas čuli", rekao je Morača "Nezavisnim".

Vanja Stokić, urednica portala eTRafika, je rekla za "Nezavisne" da je tokom sastanaka primijetila šok kod sagovornika kada su čuli šta se dešava na terenu.

"Čini mi se da su o kriminalizaciji klevete i registru stranih agenata znali samo površno pa ih nije mnogo zabrinjavalo. Međutim, potpuno je druga priča kad se sve to stavi u kontekst naše svakodnevice i kad pred sobom imaju ljude koji snose direktne posljedice. Iskreno se nadam da će iz njihovog boljeg razumijevanja doći i konkretne reakcije, a ne samo izražavanje zabrinutosti", smatra ona.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica "Transparency Internationala" u Banjaluci, kaže da su sastanci dali priliku da se ne samo prenesu informacije o situaciji i konkretnim slučajevima kršenja ljudskih prava, već i da se uputi apel međunarodnim institucijama da spriječe dalje urušavanje prava građana i usvajanje katastrofalnih zakonskih rješenja.

"Ono što je ključni utisak nakon 16 održanih sastanaka u Beču, Strazburu i Briselu jeste visok nivo upoznatosti institucija sa situacijom u BiH i spremnost na djelovanje, ali i zabrinutost zbog odsustva volje vlasti u RS za kompromise i poštivanje međunarodnih standarda. Ipak, očekujemo da će održani sastanci podstaći jači međunarodni pritisak na donosioce odluka i konkretno djelovanje da se spriječi usvajanje zakona koji će u potpunosti ograničiti rad medija, civilnog društva i bilo kakvu javnu kritiku", smatra ona.

Sastancima su prisustvovali i predstavnici "Nezavisnih novina" i Euroblica.

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS treba da nakon javne rasprave usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakonika u kojem će ne samo vratiti krivičnu odgovornost za klevetu i uvredu, već i rigorozno povećati novčane kazne koje se u slučaju neplaćanja mogu pretvoriti u kaznu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije