BiH

Složni samo da treba reforma Ustava

Složni samo da treba reforma Ustava
Složni samo da treba reforma Ustava

SARAJEVO - Promjene Ustava Federacije BiH su neophodne, jer je sadašnja struktura neefikasna i skupa, ali političkog dogovora o konkretnim rješenjima neće biti do izbora, složili su se danas šefovi klubova poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici posvećenoj pristiglim amandmanima na Ustav i inicijativama za njegovu promjenu.

Na sjednici su izneseni različiti prijedlozi, između ostalih, ukidanje kantona, raspoređivanje njihove nadležnosti i na nivo FBiH, zbog čega je Vladu FBiH potrebno proširiti za deset ministarstava, ukidanje institucije predsjednika i potpredsjednika FBiH pa i ukidanje FBiH i kantona umjesto čega bi bile formirane četiri jedinice.

Fehim Škaljić, poslanik SBB-a, na početku je zatražio odgodu sjednice zbog neprisustva članova Vlade FBiH, predsjednika i potpredsjednika FBiH, predstavnika kantona, Ustavnog suda FBiH. Ipak, Kolegij Predstavničkog doma je dogovorio da sjednica bude nastavljena.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" rasprava o pristiglih 19 materijala promjene Ustava je još trajala, a kao jedan od zaključaka očekivalo se zaduženje Ustavnoj komisiji da uzme u obzir sve što je juče izrečeno i to "pretvori" u neku vrstu radnog materijala o kojem će ponovo biti vođena rasprava.

Materijale su poslale stranke, pojedinci, Ustavni i Vrhovni sud FBiH, a među njima je i 188 preporuka ekspertne grupe Ambasade SAD nakon kojih je u junu prošle godine i prihvaćena inicijativa za reformu Ustava FBiH, koja je trebalo da bude okončana do kraja 2013. godine.

Mahmut Alagić, predsjednik Ustavne komisije Predstavničkog doma, kazao je da je ovo prvi put u istoriji nekog parlamenta u BiH da se raspravlja o cjelovitoj reformi Ustava, te da je na sadašnji Ustav FBiH podneseno čak 109 amandmana od kako je donesen 1994. godine.

Kada su u pitanju promjene Ustava, naglasio je da treba osigurati dvodomnost, gdje uloga Doma naroda u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa mora biti ključna. Istakao je da, uz instituciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, treba ukinuti kantone kao federalne jedinice sa izvršnom, zakonodavnom i sudskom vlasti, a zadržati ih kao ustavnu kategoriju i teritorij.

"Brojne su manjkavosti uzrokovane postojanjem kantona. Imamo 35 vanbudžetskih fondova, a mogli bismo ih imati samo pet", istakao je Alagić.

Ovakve prijedloge iznio je i šef Kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović, koji je dodao da treba ići na novi tekst Ustava, jer je previše promjena.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, naglasio je da Ustav mora biti potvrđen na referendumu građana te da on ne smije biti opterećen materijom zakonskog karaktera, što je slučaj sa nizom pristiglih prijedloga.

Dodao je da se zalažu za ukidanje kantona ili barem smanjenje njihove nadležnosti, ali da se ukidanjem institucije predsjednika i potpredsjednika FBiH zapravo ništa ne mijenja, jer se predlaže nova funkcija predsjednika Parlamenta.

Marinko Čavara, šef Kluba poslanika HDZ BiH, smatra da reforma treba da podrazumijeva ukidanje i FBiH i kantona, nakon čega bi bile formirane četiri jedinice koje bi imale izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Dodao je da je za njih neprihvatljiva ponuđena formulacija da je FBiH zajednica jednakopravnih građana, pripadnika konstitutivnih naroda i onih koji se tako ne izjašnjavaju i pripadnika nacionalnih manjina.

Ranije podnesenu inicijativu stranke Radom za boljitak za ukidanje kantona, institucije predsjednika i dva potpredsjednika FBiH i Doma naroda juče je na sjednici iznio predsjednik Kluba poslanika ove stranke Vlado Ivanković.

Osmanović prijavio osobe iz "BH Telecoma"

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, danas je kazao da je Tužilaštvu FBiH podnio krivičnu prijavu protiv osoba iz "BH Telecoma" zbog "nezakonitog i neovlaštenog praćenja i skidanja, između ostalog, SMS-a".

"Prijava je podnesena protiv odgovornog NN lica iz 'BH Telecoma' koje je naredilo i dopustilo, kao i protiv NN lica koje je izvršilo neovlašten i protuzakonit upad u server na telefonskoj centrali sa podacima o mobilnom telefonu koji službeno koristim te je protuzakonito preuzimalo podatke o mojim telefonskim kontaktima, SMS-ovima i mom kretannu", stoji u prijavi o kojoj je Osmanović juče javno upoznao članove Predstavničkog doma.

Protest nezaposlenih

Oko 50 članova Udruženja nezaposlenih u BiH okupilo se danas pred zgradom Parlamenta FBiH tokom sjednice posvećene promjeni Ustava FBiH.

Hasan Sejdić, koordinator ovog udruženja, kazao je da su se okupili jer se u Parlamentu FBiH prvi put raspravlja o ustavnim reformama, te da su nezadovoljni ovakvim stanjem i traže otvaranje 100.000 novih radnih mjesta i ukidanje kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije