BiH

Služba za poslove sa strancima: Od početka godine 10.866 migranata

Služba za poslove sa strancima: Od početka godine 10.866 migranata
Foto: Anadolija | Služba za poslove sa strancima: Od početka godine 10.866 migranata

SARAJEVO - Predmet rada Službe za poslove sa strancima BiH od početka godine do 15. avgusta bilo je 10.866 migranata, od kojih je 10.046 izrazilo namjeru za azil, a više od 700 je protjerano iz BiH.

Inspektori Službe za poslove sa strancima juče su na području Bihaća pronašli sedam migranata koji su, kako se navodi, u prethodnom periodu počinili krivična djela razbojništva i narušavali javni red i mir, saopšteno je iz ove službe.

Utvrđeno je da su ova lica boravila u BiH suprotno zakonskim propisima.

U saopštenju se navodi da su donesena rješenja i izrečene mjere protjerivanja za pet državljana Libije, Avganistana i Pakistana sa periodom zabrane ulaska od tri godine u BiH, a do protjerivanja su stavljani pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH saopšteno je da su dvojica državljana Alžira i Avganistana, zbog izvršenih krivičnih djela, predata u nadležnost Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Ispektori Službe za poslove sa strancima kontrolisali su ukupno 815 lica tokom navedene kontrole u Bihaću, na području Borića, u objektu Đački dom i na djelu otvorenih javnih površina oko ovog objekta, gdje se nalazi improvizovano šatorsko naselje u kojem su smješteni migranti.

Inspektori su utvrdili da su 752 migranta prethodno prema zakonskim propisima registrovana kod organizacionih jedinica Službe za poslove sa strancima, a 56 lica koja su prethodnih dana ušla u BiH i izrazila namjeru podnošenja zahtjeva za azil su operativno obrađena i registrovana u Terenskom centru Bihać, gdje su im uzeti biometrijski i drugi podaci neophodni za preduzimanje daljih mjera i radnji za ovu kategoriju migranata do rješavanja njihovog konačnog statusa u BiH.

Osim inspektora Službe za poslove sa strancima, u akciji kontrole boravišnog statusa migranata učestvovali su i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, uz prisustvo predstavnika Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

U saopštenju se navodi da je primarni cilj sprovođenja zajedničkih aktivnosti, predviđenih Operativnim planom, bio kontrola i utvrđivanje boravišnog statusa migranata privremeno smještenih na ovom području, pronalazak migranata izvršilaca krivičnih djela i kršenja javnog reda i mira, te pronalazak predmeta koji mogu ugroziti bezbjednost građana na ovom području.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima i policije MUP-a Unsko-sanskog kantona i u narednom periodu, svako iz svoje nadležnosti, sprovoditi zajedničke i koordinisane aktivnosti na području ovog kantona s ciljem efikasnijeg rješavanja ove problematike i davanja doprinosa bezbjednosti građana, gdje se imperativno nameće hitno rješavanje smještajnih kapaciteta u vidu privremenih prihvatnih centara na području kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije