BiH

Služen parastos Srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine u Zalazju

Služen parastos Srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine u Zalazju
Foto: Ilustracija | Služen parastos Srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine u Zalazju

SREBRENICA - Muž i dva brata su mi poginuli na istom mjestu. Svaki Petrovdan dočekam plačući i potresem se kao da su juče nastradali. Mlađeg brata sam bez glave sahranila. Kolika je bol za nestalima, još više bole nepravda i negiranje zločina jer niko nije odgovarao.

Ispričala je to danas Dragica Lazarević, kojoj je prije 26 godina na Zalazju, kod Srebrenice, ubijen suprug, a ostala je i bez dva brata, a koja, baš kao i ostale porodice, četvrt vijeka čeka pravdu za svoje najmilije.

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća u selu Zalazje danas je obilježeno 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Udruženja logoraša regije Birač i mnogi drugi.

Dragičević je rekao da se 26 godina od stradanja na Zalazju evociraju uspomene i odaje dužna počast poginulima, u iščekivanju da će počinioce zločina stići pravda.

"Ovdje su Srbi stradali u junu 1943. godine i na Petrovdan 1993. godine i niko za te zločine nije odgovarao, što zločince ohrabruje da nesmetano mogu nastaviti činiti zločine", rekao je Dragičević.

Pomenu je prisustvovao i počast žrtvama odao predratni poslanik u Skupštini BiH iz Srebrenice Ibran Mustafić, koji je rekao da ima moralnu obavezu, prema Božjem i ljudskom zakonu, da oda počast ljudima koji su ovdje ubijeni.

"Ovdje su ljudi pobijeni mimo svih zakona i pravila ratovanja. Nažalost, pobili su ih pripadnici mog naroda koji su 1995. godine ubili mog brata i familiju, a neprimjereno je da za te zločine niko nije odgovarao", rekao je Mustafić.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, rekao je da je prošlo 26 godina od zločina u Zalazju i da porodice nastradalih četvrt vijeka traže istinu i pravdu.

"Genocid je počinjen nad srpskim narodom Srebrenice u selima Zalazje, Ratkovići, Brežani, Podravanje, Skelani i drugima gdje su muslimanske snage ubijale i uništavale sve što su stigle, pa i srpsku stoku, što jasno govori o genocidnim namjerama, ali za to još niko nije odgovarao. Ne smijemo i nećemo odustati od borbe za pravdu i istinu o srpskom stradanju", poručio je Grujičić. On je rekao da onaj koji je predvodio zločince u napadima i ubistvima sada poručuje Srbima - "ćeraćemo se još".

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Porodice su ukazale na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima iz ove opštine u proteklom ratu, ubivši 474 srpska civila i vojnika, među kojima je bilo devetoro djece, 57 žena i 65 staraca od kojih su više od polovine masakrirali.

Tragičnog Petrovdana muslimanske snage iz Srebrenice pod, kako kažu mnogi, komandom Nasera Orića upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije