BiH

Služen pomen ubijenima u Drakuliću

Služen pomen ubijenima u Drakuliću
Foto: N.N. | Služen pomen ubijenima u Drakuliću

BANJALUKA - U naselju Drakulić u Banjaluci kod spomen-kosturnice danas je obilježeno 79 godina od stradanja Srba u ustaškom pokolju 1942. godine u naseljima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Pripadnici fašističke NDH su 7. februara 1942. godine, na svirep način, bez ijednog ispaljenog metka, pobili 2.315 potpuno nevinih srpskih civila, među kojima je bilo i 551 dijete.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da je na ovaj datum na najsuroviji način ubijeno više od 2.300 civila sa ovog podneblja.

"Bol za ovim izgubljenim životima je toliko snažan da će se ovo obilježavati ne samo narednih decenija, već i vijekovima. Danas njihovi potomci treba da znaju da su im preci stradali samo zato što su pripadali sprskom narodu i što su bili pravoslavne vjere", naglasio je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, kazala je da je naša obaveza kao srpskog naroda da se okupljamo i obilježimo stradanje 2.315 civila ubijenih u toku Drugog svjetskog rata.

"Mi ne smijemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini NDH do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lijepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovdje da se pokloni žrtvama umjesto da nam drži prodike", rekla je Cvijanovićeva.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, naveo je da ova velika tragedija srpskog naroda treba da bude sjećanje na one planove koje su drugi imali prema Srbima.

"Sjećanje je jedno i treba da bude trajno i da se nikad ne zaboravi, a pored sjećanja treba da što više činimo i radimo za naš narod", dodao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, kazao je da je na današnji dan učinjen jedan od najstrašnijih zločina.

"Ovo je dan koji moramo da pamtimo i nikad da ga zaboravimo. Ne smijemo zaboraviti koliku su oni žrtvu podnijeli samo zato što su bili Srbi", rekao je Ilić.

Jovanka Gavrić, jedna od potomaka žrtava ustaškog pokolja, rekla je da je njenom ocu Vladi Vasiću na današnji dan 1942. godine ubijena cijela porodica.

"Svake godine obilježavamo ovaj dan i veoma je tužno. Moga oca Vladu Vasića su zarobili i poslali u logor u Njemačku, a kada se vratio ovdje nikoga nije našao. Teško je ovo proživljavati svake godine, ali moramo oučuvati sjećanje na njih", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije