BiH

Smijenjena Vlada USK, očekuje se imenovanje novog mandatara

Smijenjena Vlada USK, očekuje se imenovanje novog mandatara
Foto: N.N. | Smijenjena Vlada USK, očekuje se imenovanje novog mandatara

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona smijenila je, na sjednici koja je i dalje u toku, Vladu Huseina Rošića (SDA).

Manjinska i, nekoliko puta do sada rekonstruisana, Vlada Huseina Rošića (SDA), koja je dugo vremena ovisila o labavoj podršci u Skupštini USK, ipak, nije dočekala kraj postojećeg mandata.

Podršku vodećoj opozicionoj stranci u USK A-SDA u namjeri da smijeni Rošićevu vladu dalo je 17 od 30 skupštinskih poslanika, odnosno SDP i Nezavisni blok, ali i DF, koji je donedavno bio koalicioni partner SDA u ovom kantonu. Zastupnici SBB-a nisu se pojavili na današnjoj sjednici.

Sjednica je počela usvajanjem dnevnog reda, nakon čega je, na Prijedlog Kluba Bošnjaka, dužnosti razriješen dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA).

Potom je imenovan novi predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić (A-SDA) koji je nastavio voditi sjednicu.

Skupštinski zastupnici iz nove većine potom su usvojili Prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi USK, a nakon toga i odluku o razrješenju sa funkcije premijera i ministara u Vladi USK.

Time su Husein Rošić i svi ministri u trenutnom sazivu Vlade smijenjeni sa dužnosti.

Sjednica Skupštine i dalje je u toku, a očekuje se da će u nastavku biti imenovan novi mandatar Vlade USK. Kako saznajemo, to bi trebao biti Mustafa Ružnić, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Cazin (A-SDA).

Današnjim dešavanjima, Unsko-sanski kanton je postao prva političko-administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini na koju su netom održani izbori ostavili direktnu posljedicu.

Vladu Huseina Rošića, nakon nekoliko ranijih pokušaja, opozicija je konačno uspjela srušiti, a učinjeno je to, što je donekle presedan na ovdašnjoj političkoj sceni, dvadesetak dana prije objavljivanja konačnih rezultata nedavno održanih Opštih izbora u BiH i uz podršku i dalje aktuelnih skupštinskih poslanika.

(NN/klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije