BiH

Šmit: Izbori u BiH na jesen 2022. sa ili bez novog zakona

Šmit: Izbori u BiH na jesen 2022. sa ili bez novog zakona
Foto: Fena/Arhiva | Šmit: Izbori u BiH na jesen 2022. sa ili bez novog zakona

BANJALUKA - Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, rekao je da će opšti izbori u Bosni i Hercegovini biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, poziva sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu.

"Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih. Istovremeno, želim da naglasim: postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije", rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije