BiH

Šmit: Oni koji se igraju sa secesijom trpjeće velike posljedice

Šmit: Oni koji se  igraju sa secesijom trpjeće velike posljedice
Foto: Screenshot Facebook / Avaz.ba video | Šmit: Oni koji se igraju sa secesijom trpjeće velike posljedice

SARAJEVO - Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) rekao je da oni koji se igraju sa secesijom, igraju se sa budućnosti i da će trpjeti velike posljedice.

On je rekao i da je neprihvatljivo pričati o secesiji te da niko nema pravo na to i da međunarodna zajednica traži da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum.

"Dodiku neću dati tu čast da otkrijem koji su to koraci koji će se poduzeti, ali mora biti svjestan činjenice da koraci mogu biti povučeni", rekao je Šmit.

Takođe, Šmit je rekao da su problematični nedavni potezi organa vlasti u Republici Srpskoj koji su povučeni, a kojima se ograničava sloboda govora i djelovanja civilnog društva.

Ipak, Šmit je rekao i da su u međunarodnoj zajednici ohrabreni te da vide da se otvaraju neke mogućnosti za budućnost i saradnju te da na dnevni red treba staviti pitanje državne imovine, a stručnjaci koji rade na tom pitanju, a koje je angažovao OHR, treba da budu van javnosti.

"Radi se o tehničkom pitanju koje nije riješeno i ono mora biti riješeno", rekao je Šmit naglašavajući da nije potrebno da neko bude vlasnik imovine da bi njome upravljao.

Inače, PIC je zaključio i da se BiH suočava s krupnim izazovima, uključujući i "secesionističke prijetnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i napore kojima se podrivaju država i njene institucije".

"Upravni odbor PIC-a poziva vlasti RS da se konstruktivno angažuju u radu državnih institucija i podržavaju vladavinu prava, kao i da se suzdrže od bilo kakvog pritiska na sudije Ustavnog suda BiH. Upravni odbor PIC-a razmatrao je rizike po demokratiju u BiH koji proističu iz nedavnih poteza vlasti RS usmjerenih ka ograničavanju slobode govora i djelovanja civilnog društva, te stigmatiziranju pripadnika manjina. Ove aktivnosti nanose duboku štetu svim građanima", zaključeno je u saopštenju OHR-a nakon dvodnevne sjednice PIC-a.

Takođe, pozvali su i vlasti da se poboljša integritet izbornog procesa na način da se revidira pravni okvir kako bi se sprovele preporuke OEBS/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije.

"U svjetlu brojnih navoda o teškim izbornim krađama koje su negativno obilježile izbore 2022. godine, organi vlasti ovaj cilj treba da ispune, što je prije moguće kako bi osigurali da se opštinski izbori planirani za 2024. godinu održe u okviru kojim se osigurava veća transparentnost i jači integritet izbornog procesa", saopšteno je iz OHR-a nakon sjednice PIC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije