BiH

Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu (Ispravljeno)

Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu (Ispravljeno)
Foto: N.N. | Šmit i Plenković o situaciji u BiH i regionu

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sa kojim je razmijenio mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u BiH i na Balkanu, sa naglaskom na evroatlantske integracije.

Iz OHR-a je saopšteno da su Šmit i Plenković razgovarali o procesu izborne reforme u BiH.

Šmit je na sastanku naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH kroz pojačani angažman svih domaćih strana, uz podršku međunarodne zajednice.

Funkcionalnost je, naglasio je on, neophodan preduslov kako bi BiH izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u EU.

Šmit je zahvalio Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj podršci težnjama BiH i drugih zemalja u regionu da se priključe EU.


Napomena

Uklonjen je pasus u kome se tvrdi da nijemca Kristijana Šmita Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN. Uklonjen je dio iz prve rečenice. Ovo je vijest agencije Srna.

Jasno definisana procedura imenovanja visokog predstavnika ne postoji. Činjenica da imenovanje Schmidta nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ga “nelegitimnim” ili “nelegalno izabranim”. Više detalja u analizi projekta Reskrinkavanje od nevladine organizacije “Zašto ne”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije