BiH

Šmit pohvalio Centralnu banku BiH

Šmit pohvalio Centralnu banku BiH
Foto: N.N. | Šmit pohvalio Centralnu banku BiH

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pohvalio je Centralnu banku BiH na izvršavanju njenih ustavnih i zakonskih obaveza u najboljem interesu cijele zemlje, ističući da svi građani BiH u oba entiteta i u Brčko Distriktu profitiraju od stabilne valute.

"Centralna banka BiH doprinosi očuvanju stabilnosti domaće valute i bankarskog sektora, čak i u vrijeme globalnih kriza. Prije samo nekoliko dana je izvršena distribuciju sredstava MMF-a BiH čija je namjena ublažavanje posljedica pandemije kovida-19. Međunarodne agencije za kreditni rejting, čiji izvještaji služe kao smjernice prilikom donošenja odluka o investicijama, kontinuirano prepoznaju značajnu ulogu Centralne banke BiH", izjavio je visoki predstavnik, saopšteno je iz OHR-a.

U telefonskom razgovoru sa guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem, Šmit je izrazio punu podršku ovoj instituciji i radu Upravnog vijeća, naglašavajući da je očuvanje kontinuiteta njenog rada i nezavisnosti od politike ključno za sveukupnu stabilnost i razvoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije