BiH

"Šmit se dodvorava FBiH preko kičme Srpske"

"Šmit se dodvorava FBiH preko kičme Srpske"
Foto: Anadolija/Arhiva | "Šmit se dodvorava FBiH preko kičme Srpske"

​BANJALUKA, SARAJEVO - Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, napadima na Srpsku popravlja poljuljani rejting u FBiH.

Tako glasi jedna od poruka upućenih iz Srpske Šmitu, koji je za N1 rekao da je "ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije" te dodao da može biti ljubazan, ali i vrlo oštar, kao i da će neke stvari sigurno uraditi, ocjenjujući da je 9. januar "praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice".

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, smatra da je u pitanju nivo govora koji je vrlo upitan za bilo kojeg diplomatu, bez obzira na to da li je priznat ili nepriznat.

"Mislim da su poljuljani rejting u Federaciji gospodina Šmita, kojeg mi ne priznajemo, i njegova ogorčenost time što nije uspio da napravi komunikaciju sa rukovodstvom Srpske doveli do toga da on pokuša svoju poziciju u Sarajevu popraviti napadajući Srpsku, što je van svih diplomatskih manira i protokola", rekao je za "Nezavisne novine" Stevandić i dodao da je 9. januar mirnodopski datum nastao mnogo prije ratnih dešavanja u BiH.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da "Šmit ne samo što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, već i bezočno laže". Dodik je naglasio da se Dan Republike Srpske slavi u čast dana kada je proglašena Republika Srpska bez ijednog ispaljenog metka, ijedne ljudske žrtve 9. januara 1992. godine, a rat u BiH je počeo nekoliko mjeseci kasnije.

"Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Kristijan Šmit. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, je dan kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva. To je, gospodine Šmit, praznik zločina i početka krvoprolića", istakao je Dodik.

Milan Petković, zamjenik predsjedavajućeg Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je Kristijan Šmit očito pod uticajem bošnjačkih političara, a njegove izjave o Danu Republike Srpske 9. januaru su maliciozne.

"Reći da je 9. januara i da je u ime 9. januara počinjen bilo kakav zločin je potpuno maliciozno i može se reći - bezobrazno", rekao je Petković.

On je podsjetio da 9. januara nije počinjen nikakav zločin, već je stvorena Republika Srpska koja je priznata i u Dejtonu i entitet je sa mnogim ovlaštenjima.

"Mi slavimo dan kada je Republika Srpska nastala i ništa drugo. Ovog dana nije bilo ni ratnih dejstava, tako da je ovdje očito na sceni samo zadovoljavanje interesa Bošnjaka i bošnjačkih političara i dalje produbljivanje krize", ocijenio je Petković.

Milena Mihaljević, istoričar u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ističe da Kristijan Šmit očigledno ne razumije ili neće da razumije istorijski kontekst zbivanja na ovom prostoru jer, da nije tako, ne bi mu palo na pamet da iznosi tvrdnje da je 9. januar, Dan Republike Srpske, "nastao na žrtvama, odnosno na teretu koji nose žrtve Srebrenice".

Mihaljevićeva je kao primjer Šmitovog nerazumijevanja istorijskog konteksta navela i činjenicu da on nema nikakve primjedbe na to što Bošnjaci obilježavaju 1. mart kao "dan nezavisnosti".

Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić ocijenio je u izjavi za Srnu da to što Šmit sebi dozvoljava luksuz da 9. januar, Dan Republike Srpske, koji je nastao mimo rata i žrtava, proglasi datumom koji dovodi u pitanje druge narode u Srpskoj, "izmiče zdravom razumu".

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da se Šmit najnovijim izjavama o Danu Republike Srpske - 9. januaru pokazao kao zlonamjerna neznalica koja selektivno tumači događaje i činjenice, a pritom se ponaša kao neki okupacioni guverner.

Raković je napomenuo da je 9. januar datum kada je ustanovljena Republika Srpska da bi se izbjegle žrtve, a da je 1. mart, koji slavi Federacija BiH, dan kada je ubijen srpski svat na sarajevskoj Baščaršiji i podnesena srpska žrtva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije