BiH

Šmit se sastao sa Durakovićem

Šmit se sastao sa Durakovićem
Foto: IKS | Šmit se sastao sa Durakovićem

SREBRENICA – Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), sastao se danas sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, sa kojim je, kako su naveli iz OHR-a, razgovarao o političkoj i bezbjednosnoj situaciji.

U tom kontekstu, posebno je podvučeno pitanje mjera koje vlasti moraju preduzeti kako bi osigurale sigurnost povratnika u Republici Srpskoj, u skladu sa Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjećamo, Šmit se sa Durakovićem trebao sastati u Banjaluci 12. septembra, prilikom najave da će posjetiti najveći grad u Srpskoj, ali je taj, kao i sastanak sa drugim potpredsjednikom Republike Srpske Davorom Pranjićem, tada otkazan.

Sastanak sa potpredjednicima Srpske trebao je biti održan u službenim prostorijama predsjednika Republike Srpske, ali je neposredno prije toga stigla naredba iz sekretarijata Službe predsjednika Republike Srpske kojom se zabranjuju sastanci sa Šmitom u službenim prostorijama.

Takođe, izdata je naredba da se Šmitu spriječi ulazak u službene prostorije.

Istog dana kada se trebao sastati sa potpredsjednicima Republike Srpske, Kristijan Šmit pokušao je organizovati sastanke sa predstavnicima opozicionih stranaka u Srpskoj, ali je dobio odbijenicu od strane SDS-a, PDP-a, Pokreta Za pravdu i red i Narodnog fronta.

Sve to je uslijedilo nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik javno poručio da će uhapsiti Šmita ukoliko dođe na teritoriju Republike Srpske, jer on nema nikakvu legitimnu nadležnost za zvanične sastanke sa srpskim predstavnicima, te da mu niko ne može garantovati bezbjednost ukoliko dođe.

Nekoliko dana nakon toga, Dodik je poručio da "niko neće hapsiti Šmita", ali da će mu omogućiti da "ako baš bude morao prolaziti kada bude odlazio kući na odmor u Njemačku, onda da što brže proleti kroz Republiku Srpsku, što je prije moguće, ako ide autom".

Ipak, Kristijan Šmit boravio je u Banjaluci prošle sedmice, a tom prilikom sastao se sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.

Razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi s projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju "Marija Zvijezda", a Šmit je tom prilikom istakao da on podjednako radi za sve građane Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije