BiH

Snajperisti će štititi strane državnike i ambasade

Snajperisti će štititi strane državnike i ambasade
Foto: N.N. | Snajperisti će štititi strane državnike i ambasade

SARAJEVO - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPT) otpočela je proces obnove naoružanja i opreme pojedinih svojih jedinica te su u skladu s tim posljednjih mjeseci kupljene i nove snajperske puške s optikom.

Kako saznaju "Nezavisne", snajpersko naoružanje namijenjeno je opremanju Jedinice za posebne namjene (Interventne jedinice), koja će u budućnosti raditi sve najsloženije zadatke.

S tim u vezi, kako saznajemo, Interventna jedinica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela preuzeće i poslove osiguranja dolazaka stranih državnika u BiH, predsjednika i premijera, ali i osiguranje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, što je posebno značajno u vrijeme povećanog sigurnosnog rizika i terorističkih prijetnji.

Iz Direkcije je "Nezavisnim" potvrđeno da su dosad snajperski interventni timovi, koji su pokrivali dolaske stranih šefova država i vlada, "iznajmljivani" od MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Međutim, direktor Mirsad Vilić, kojeg jučer nismo uspjeli da dobijemo za komentar, posljednjih mjeseci izmijenio je pojedine unutrašnje pravilnike, pa i onaj o poslovima i zadacima Interventne jedinice DKPT-a, koja je sada preuzela ingerencije i zadatke snajperskog osiguranja VIP osoba.

Mišljenje o ovoj vrsti mijenjanja sigurnosnog protokola zatražili smo i od Jasmina Ahića, profesora iz oblasti sigurnosti i terorizma, koji podsjeća da je ranije u BiH bilo sigurnosno osjetljivih situacija, ali da nije bilo značajnijih prijetnji, ili barem ne takvih koje nisu uspješno otklonjene.

"Treba se sjetiti dolaska pape u BiH, u dva navrata, ili recimo američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena. Sve te posjete uspješno su apsolvirane", kaže Ahić.

On smatra da su timovi za posebne namjene svih agencija u BiH dobro opremljeni i obučeni za ovakvu vrstu zadataka.

"Dosad nije bilo velikih problema, osim u slučaju napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici, ali to je bio slučaj za sebe. Čak se znalo desiti da je i među nekim državama bilo tenzija (npr. u slučaju Turske i Rusije nakon ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari), ali su se sigurnosni protokoli uvijek poštovali", kaže Ahić.

Nije poznato da li je Interventna jedinica DKPT-a već preuzela ulogu snajperskog pokrivanja dolazaka najznačajnijih ličnosti, no ono što je poznato jeste da je novo moderno oružje kupljeno 28. novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije