BiH

Softić: Do izmjene Izbornog zakona mora doći, poželjnim ili nužnim rješenjima

Softić: Do izmjene Izbornog zakona mora doći, poželjnim ili nužnim rješenjima
Foto: N.N. | Softić: Do izmjene Izbornog zakona mora doći, poželjnim ili nužnim rješenjima

SARAJEVO - Potpredsjednik SDA, Safet Softić, izjavio je danas u Sarajevu da u ovom trenutku postoje poželjna i nužna rješenja kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Softić je rekao novinarima da je poželjno rješenje da se dogovore politički faktori u BiH koji su i po Ustavu i po izbornom mandatu zaduženi za to.

"To bi bilo poželjno i neophodno rješenje, ali ukoliko se to ne desi onda postoje nužna rješenja. Jedno od nužnih rješenja je uloga visokog predstavnika u BiH koji ima i prava i obaveze u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Softić.

Prema njegovim riječima, drugo rješenje, koje se pominje kao mogućnost, jeste da Centralna izborna komisija BiH nekim svojim odlukama uredi ovo pitanje.

"Sve su to na neki način falična rješenja u odnosu na ono što bi bilo predmet političkog dogovora. Raduje me da su u ovaj proces uključeni najznačajniji međunarodni faktori i da je poželjno rješenje koje bi značilo reagovanje domaćih vlasti još moguće", naglasio je Softić i dodao da se u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice pokušavaju naći kompromisna rješenja, neki prijedlozi.

On napominje da postoji neki blagi optimizam da bi se, eventualno, moglo računati na neka rješenja, ali nije siguran da se može reći da će se imati neko rješenje prije raspisivanja izbora.

"Puno smo vremena izgubili u prošloj godini potpuno bespotrebno sa zakonima koji su uzeli vrijeme u parlamentarnoj proceduri, i mislim da smo u značajnom cajtnotu. Nadam se da još imamo dovoljno vremena, više od mjesec dana, da eventualno postignemo neki politički dogovor", rekao je Softić, naglašavajući da sve političke faktore u ovom trenutku određuje predizborna kampanja i blizina izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije