BiH

Šolc: Prije prijema Ukrajine i Balkana, treba reformisati EU

Šolc: Prije prijema Ukrajine i Balkana, treba reformisati EU
Foto: Tanjug/Arhiva | Šolc: Prije prijema Ukrajine i Balkana, treba reformisati EU

BERLIN – Savezna vlada Njemačke objavila je juče vijest u govoru koji je Olaf Šolc, njemački kancelar, održao u Pragu krajem prošle godine, a povodom rata u Ukrajini.

Kako prenosi Vlada Njemačke, Šolc je rekao da bi prije proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, za koje je rekao da na prijem čekaju više od 20 godina, kao i primanje Ukrajine i Moldavije, trebalo reformisati samu EU.

"EU koja će biti proširena na 30 ili 36 članica, bi morala poboljšati strukture za donošenje odluka, kako bi bila sposobna da djeluje. Tamo gdje je danas potrebna saglasnost svih članica, pojačava se rizik da bi s svakom novom primljenom članicom jedna jedina zemlja mogla ulaganjem veta spriječiti donošenje odluka", rekao je on, a prenosi sajt Vlade Njemačke.

Iako je govor održan prije nekoliko mjeseci, indikativno je da je objavljen tek juče, što bi moglo da znači da će Njemačka tražiti da se u narednom periodu, pred početak predpristupnih pregovora, intenzivira dijalog s ostalim zemljama članicama EU da se ukine veto na odluke koje odnose na spoljnu politiku. Napomene radi, zemlje istočne Evrope, poput Poljske, Češke ili Mađarske, bi željele da ostane mogućnost veta u spoljnoj politici, kako bi na taj način pojačale svoj uticaj na odluke koje se donose u Briselu.

"Osim uvođenja mehanizma donošenja odluka prostom većinom umjesto konsenzusa u Savjetu EU, Šolc se založio i za novi balans u Evropskom parlamentu, i za Evropsku komisiju koja bi idalje zadržala princip da svaka zemlja ima po jednog člana, ali koja bi bila efikasnije organizovana", navodi se na sajtu Vlade Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije