BiH

Spas za istrage u rukama ministara

Spas za istrage u rukama ministara
Foto: N.N. | Spas za istrage u rukama ministara
Uroš Vukić

SARAJEVO - I pored ozbiljnih upozorenja i mogućnosti da stotine istraga u krivičnim postupcima budu ugrožene, pitanje je da li će parlament BiH, prije nego što Ustavni sud BiH stavi van snage pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o OBA, uspjeti da usvoji izmjene ova dva zakona.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH u junu prošle godine odlučio je da su pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i OBA, koje se odnose prije svega na posebne istražne radnje kao što je vremensko ograničenje za prisluškivanje ili davanje imuniteta, neustavne. Tada je Ustavni sud BiH vlastima dao rok od šest mjeseci da izmijene te članove, što naravno nije urađeno tako da prijeti opasnost da Ustavni sud BiH sada te odredbe stavi van snage, a tada bi brojne istrage bile ugrožene.

Izmjene ovih zakona već su po hitnoj proceduri bile u parlamentu BiH, međutim većinom glasova su odbijene jer većina poslanika nije htjela o njima da raspravlja na taj način, smatrajući da se radi o vrlo ozbiljnom pitanju za hitnu proceduru.

"Riječ je o veoma ozbiljnom zakonu koji ne bi smio da bude razmatran po hitnoj proceduri. DNS će pomno razmotriti sve što se tiče tog zakona koji u sebi ima dobrih rješenja, ali ima i onih za diskusiju. Ako uđu po hitnoj proceduri, nema prostora za raspravu koja je u ovoj materiji potrebna", rekao je juče Borislav Bojić, donedavni poslanik SDS-a, a sada DNS-a.

O ovim zakonima u utorak će raspravljati i Savjet ministara BiH i vrlo vjerovatno njihove izmjene uputiti u parlamentarnu proceduru, međutim pitanje je šta će onda biti s obzirom na to da u parlamentu BiH, kako god to smiješno zvučalo, sada opozicija ima većinu.

U SBB-u, koji je na vlasti na nivou BiH, za neusvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona o OBA krive Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, i Josipa Grubešu, ministra pravde BiH.

"Umjesto da za šest mjeseci propisanog roka, uz maksimalnu saradnju sa strukom, prije svega sa VSTS-om, ali i drugim pravosudnim institucijama, izmjene pomenutih zakona budu predložene i usvojene, Zvizdić i Grubeša su zemlju izložili kritici skoro cijele međunarodne zajednice", rekao je Adis Arapović, šef Izbornog štaba SBB-a.

Inače, pored domaćih institucija kao što su VSTS, zabrinutost zbog neusvajanja izmjena zakona izrazili su i u ambasadama Francuske, Italije, Holandije, Njemačke, SAD, Španije i Velike Britanije, gdje su istakli da bi stotine složenih istraga o slučajevima terorizma, ugrožavanju nacionalne bezbjednosti, te organizovanog kriminala mogle propasti jer će Ustavni sud BiH do kraja mjeseca neustavne članove zakona proglasiti nevažećim.

U petak su se povodom Zakona o krivičnom postupku i Zakona o OBA oglasili i u OHR-u, gdje su saopštenjem za javnost skrenuli pažnju da bi neusvajanje izmjena zakona moglo ozbiljno ugroziti pravosuđe.

"Vlasti u BiH moraju postati svjesne ozbiljnosti ove situacije i djelovati u skladu s tim, te ispuniti svoje obaveze usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. U suprotnom, ukoliko bi odredbe koje je osporio Ustavni sud BiH bile stavljene van snage prije nego što se institucije BiH pozabave neophodnim izmjenama, teško je predvidjeti posljedice koje mogu nastati po predmete koji su u toku i da li će ti predmeti ikad biti pravilno suđeni", navode u OHR-u.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije