BiH

Specijalno tužilaštvo će tužiti svjedoka

BANJALUKA - Mahmut Švraka, specijalni tužilac RS, najavio je juče u banjalučkom Okružnom sudu da će zbog lažnog svjedočenja Zdravka Jovanovića iz Modriče, inače svjedoka Specijalnog tužilaštva, podići optužnicu protiv njega i uskratiti mu imunitet od krivičnog gonjenja.

Jovanović je kao svjedok Tužilaštva na suđenju Mirku Stojiću, bivšem generalnom sekretaru i šefu Kabineta predsjednika RS, optuženom za zloupotrebe, 10. januara ove godine u potpunosti izmijenio iskaz koji je dao tokom istrage.

Specijalni tužilac RS juče je pojasnio kako je Jovanović prošle godine bio uhapšen i osumnjičen kao saučesnik optuženom Stojiću, ali mu je Specijalno tužilaštvo u međuvremenu ponudilo imunitet od krivičnog gonjenja, ukoliko, naravno, bude svjedočio protiv Stojića i ispričao sve o tački optužnice koja bivšeg šefa Kabineta tereti za kupovinu stana i garaže u Njegoševoj ulici, te uzimanju reketa od 10.000 evra.

Jovanović je tako tokom istrage potvrdio navode buduće optužnice, odnosno da je početkom 2007. godine u Njegoševoj ulici po uputstvima optuženog Stojića kupio stan i garažu, a zatim ih dao u najam Službi predsjednika RS, odnosno Stojiću. On je u istrazi detaljno pojasnio da je sporni stan i bio namijenjen Stojiću, a ne njemu i da je njegov zadatak jedino bio da potpiše ugovore. Međutim, tokom svjedočenja prije dva dana u banjalučkom Okružnom sudu, Jovanović je ranije navode u potpunosti negirao.

"Tužilaštvo će ukinuti imunitet Jovanoviću i biće procesuiran zbog davanja lažnog iskaza", pojasnio je tužilac Švraka.

Slučaj Jovanovića nije usamljen, pa je raniji iskaz juče promijenio i drugi svjedok Specijalnog tužilaštva Slavko Bojić, direktor firme "Prokontrol" iz Banjaluke, koja je 2007. godine bila zadužena za projektovanje i ugradnju tehničke zaštite u prostorijama nove zgrade Palate predsjednika RS.

I dok je u istrazi naveo da je od optuženog Stojića pozajmio 100.000 maraka, uz obavezu, odnosno zelenašku kamatu od 10.000 evra na pozajmljeni iznos, koju mu je nametnuo takođe optuženi, Bojić je juče tokom svjedočenja to negirao.

Bojić je, naime, pred sudijom izjavio kako je on pitao Stojića da mu posudi pomenuti novac, a da je zelenaška kamata od 10.000 evra u stvari bilo "čašćenje" Stojića za uslugu koju je učinio pozajmivši novac.

Nakon što je Bojiću predočen dokument na kojem je napisao da se obavezuje da će vratiti Stojiću 100.000 KM i još 10.000 evra, on je kazao da je sve što je napisano njegov rukopis, osim cifre od 10.000 evra.

Na pitanje sudije ko je to dopisao, on je rekao da ne zna, ali da je vjerovatno to učinio Stojić. Na dalje pitanje sudije, zašto je dopisao 10.000 evra ako Stojić već nije tražio taj novac već je to trebalo biti "čašćenje", Bojić nije znao da odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije