BiH

Špirić: Kočničari staretegije za ratne zločine sad jurišaju na Viškovića

Špirić: Kočničari staretegije za ratne zločine sad jurišaju na Viškovića
Foto: Arhiva | Špirić: Kočničari staretegije za ratne zločine sad jurišaju na Viškovića

SARAJEVO - Opšta vika i histerija koja se dešava u BiH nakon objave informacije da se vodi istraga protiv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića još jednom je pokazala sve aspsurde i licemjerstvo koje vlada u političkom životu BiH, izjavio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

"Prije dvadesetak dana na sjednici Doma naroda diskutovali smo zašto se ne usvaja staretegija za rješavanje predmeta ratnih zločina koja je spremna prije dvije godine i čeka milost ministara iz SDA da ona dođe na dnevni red i da se usvaja. Upravo oni koji koče ovaj važan dokumet sada najviše jurušaju na nezavisnost pravosuđa i medijski linčuju premijera Viškovića", ocijenio je Špirić.

On je naglasio da "u ovoj zemlji ništa nije vječno osim obećanja iz SDA", te da se na "njihovom podužem spisku neispunjenih dogovora nalazi i ova veoma važna strategija, zbog koje su i međunarodne institucije nedavno apelovale".

"Mnogo je lakše unutarstranačke probleme rješavati upirući prst u druge i tražeći krivca. Neka se usvoji strategija za rješavanje pitanja ratnih zločina u BiH i neka pravosuđe radi svoj posao, a ne da pojedinci i udruženja vode ovaj preozbiljan posao igrajući se s ljudskim životima. SDA to očigledno ne odgovora u doba strančke krize i pred same izbore", istakao je Špirić.

On je pozvao Savjet ministara da stavi tačku na ovaj posao sa stretegijom, a političare da mjere istim aršinima kada daju izjave i medijski linčuju ljude s kojima se godinama slikaju i sarađuju.

"Opšta kakofonija nikada nije izrodila rješenje nego samo nove probleme i treba institucijama dati prostora da rade. Bilo bi dobro da se u institucije vjeruje istiniski a ne deklarativno kako nam to pokazuje SDA ovih dana", zaključio je Špirić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije