BiH

Sporazum sa Frontexom ponovo zakočen

Sporazum sa Frontexom ponovo zakočen
Foto: Ilustracija | Sporazum sa Frontexom ponovo zakočen

SARAJEVO - U vezi sa Frontexom postoji neko neslaganje sa bošnjačkom komponentom, ali mislim da to pitanje može biti značajno determinisano kao jedno od riješenih. Ostaje da na temelju domaćih političkih kretanja ta pitanja definišemo i krenemo ka ispunjavanju uslova, poručio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH, nakon sastanka u Briselu na kome je delegacija BiH sa predstavnicima EU govorila o evropskom putu.

Međutim, svega nekoliko časova kasnije dogovor u vezi sa Frontexom (Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu) je propao jer ministri u Savjetu ministara BiH, a koji dolaze iz reda bošnjačkog naroda, nisu željeli da se izjasne o imenovanju pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje sporazuma sa Frontexom.

Podsjećanja radi, prijedlog Nenada Nešića, ministra bezbjednosti BiH, je da na čelu pregovaračkog tima bude Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije BiH, a za njegove zamjenike predloženi su Ermin Pešto, pomoćnik ministra bezbjednosti u BiH, i Ljuban Panić, savjetnik u Kabinetu ministra bezbjednosti.

Govoreći o još jednom propalom pokušaju dogovora, Nešić je kazao da su srpski i hrvatski ministri već ranije glasali za sporazum o pregovorima sa Frontexom, dok bošnjački ministri, koji su u ponedjeljak, 4. decembra, prvo tražili odgađanje glasanja kako bi obavili dodatne konsultacije, nisu iskoristili mogućnost da se u utorak naveče izjasne po ovom pitanju.

"Trenutno je priča što se tiče Frontexa završena", rekao je Nešić, koji je pojasnio da o Frontexu nisu glasali ministar odbrane Zukan Helez, inostranih poslova Elmedin Konaković, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić i ministar komunikacija i transporta Edin Forto.

"Oni su tražili da se izmijeni član sporazuma tako da entiteti umjesto saglasnosti daju mišljenje. Traže i da se ubaci još jedan član iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u tim, na šta nisam mogao pristati jer Direkcija nema veze sa granicom", poručio je Nešić.

Pored toga, on je kazao i da je sadržaj prijedloga koji je Ministarstvo bezbjednosti poslalo Savjetu ministara ranije usaglašen na sastanku svih institucija koje su zastupljene u pregovaračkom timu i da su tada svi dali saglasnost na to, čak i bošnjački predstavnici.

"Kao ministra me iznenadila odluka kolega iz reda bošnjačkog naroda da odbiju jedan krupan i veliki korak na putu BiH ka EU. Iznenadio me jer sjedim sa ljudima koji se zaklinju u svoju posvećenost evropskom putu. Još više sam iznenađen nerazumijevanjem i kukavičlukom. Operativna saradnja znači da entitetski i kantonalni MUP-ovi sarađuju sa pripadnicima Granične policije BiH u čiji sastav će ući i pripadnici Frontexa", izjavio je Nešić.

Kazao je i da kao Srbin i političar sa iskustvom u Sarajevu nije zatečen činjenicom da bošnjački politički "krem" umjesto budućnosti bira prošlost i podjele.

"Poštovani građani, kao ministar znam da u vama nema prepreka da postanemo dio evropske kolektivne bezbjednosti nakon decenija nestabilnosti i kriza. Ima u onima koji se kriju iza vas. Kao Srbin, dužan sam da kažem da se iza odbijanja podrške Frontexu ogoljeno demonstrira politika koja i Sarajevo, ali i sve nas u BiH, vuče nazad. Oni koji su ga odbili znaju da u tome nema ništa loše. Znaju i da tako BiH ostaje jedina zemlja regije koja nije dio evropske kolektivne bezbjednosti. Znaju i da tako zaustavljaju BiH na evropskom putu. Znaju i nije ih briga. Nesposobni da pomjere zemlju naprijed, oni svojim biračima ponovo nude mržnju prema RS i Srbima. Kao i svaki put do sada rezultat će biti isti: politikom mržnje od BiH će praviti tamni vilajet", zaključio je Nešić.

Podsjećamo, on je u petak, 1. decembra, uputio Savjetu ministara BiH prijedlog odluke o formiranju tima za pregovore sa Frontexom koji podrazumijeva i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje sporazuma s ovom agencijom.

Pošto je dogovor propao, BiH je i dalje ostala jedina država u regionu koja nema zaključen sporazum s ovom agencijom, a, podsjećanja radi, zbog toga već trpi ogromne pritiske od strane više država, koje traže potpisivanje sporazuma kako bi pripadnici Frontexa zajedno sa policijskim snagama iz BiH radili na obezbjeđenju spoljnih granica EU prema BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije