BiH

Spriječen prenos nadležnosti o Graničnoj kontroli

Spriječen prenos nadležnosti o Graničnoj kontroli
Spriječen prenos nadležnosti o Graničnoj kontroli

SARAJEVO - Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu jednoglasno podržala Prijedlog zakona o Graničnoj kontroli, zajedno sa amandmanima kojima je spriječen prenos nadležnosti.

Na prijedlog predsjedavajuće Komisije Dušanke Majkić usvojena su dva amandmana kojim se zadržava postojeća praksa da javni red i mir na graničnim prelazima održava entitetska, odnosno kantonalna policija, a ne Granična policija, što je bilo predviđeno u zakonskom prijedlogu koji je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Majkićeva, koja je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu, izjavila je novinarima nakon sjednice Komisije da bi, u slučaju da ovi amandmani nisu usvojeni, bila dovedena u pitanje podrška poslanika iz Republike Srpske Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli.

"Davanje u nadležnost Graničnoj policiji održavanja javnog reda i mira na graničnim prelazima bio bi prenos nadležnosti", objasnila je Majkićeva.

Ona je konstatovala da je ovaj problem riješen usvajanjem amandmana, odnosno izbacivanjem spornih članova kojima se ova nadležnost daje Graničnoj policiji i zadržavanjem postojećeg stanja.

Majkićeva je precizirala da se predloženi zakon najvećim dijelom odnosi na usaglašavanje oblasti granične kontrole sa Šengenskim sporazumom i dodala da Prijedlog zakona o graničnoj kontroli sadrži značajne izmjene kojima se podiže kvalitet granične kontrole i rad Granične policije BiH.

Komisija je usvojila i dva amandmana Kluba poslanika SDA kojima se, u skladu sa važećim zakonskim rješenjima, precizira koje su putne isprave potrebne za prelazak granice.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Komisije i poslanika SDA Šefika DŽaferovića, Prijedlogom zakona o graničnoj kontroli jasno se definiše ko će gazdovati graničnim prelazima u BiH, a uređena su i pitanja važećih putnih isprava za prelazak granice, kao i pitanje malograničnog prometa.

Džaferović smatra da bi bilo bolje da nisu usvojeni amandmani Dušanke Majkić i da je održavanje javnog reda i mira na graničnim prelazima dato Graničnoj policiji BiH.

Ocijenivši da se u ovom slučaju ne radi o prenosu nadležnosti, DŽaferović je konstatovao da će Granična policija i dalje morati pozivati lokalna ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ da reaguju u slučaju povrede javnog reda i mira na graničnom prelazu, umjesto da u tom slučaju reaguju njeni pripadnici.

Član Komisije i poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Mehmed Bradarić konstatovao je da se radi o tehničkom zakonu koji znači unapređenje kada je u pitanju kontrola na graničnim prelazima.

Komisija je na današnjoj sjednici podržala odluku Predsjedništva BiH o učešću kontingenta Oružanih snaga BiH u međunarodnoj misiji UN u Maliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije