BiH

Pratite nas na Google news

"Srbi u BiH pokazali kako se upravlja, u Federaciji haos"

"Srbi u BiH pokazali kako se upravlja, u Federaciji haos"
Foto: N.N. | "Srbi u BiH pokazali kako se upravlja, u Federaciji haos"
Srna

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da su Srbi u Republici Srpskoj, koje neki ovih dana nazivaju lošim narodom, pokazali da znaju upravljati državom dok, sa druge strane, čak i mnogi stranci govore da u Federaciji BiH vlada opšti haos.

"U Federaciji nema ni vlade, ni predsjednika nakon izbora. Jedino što djeluje, čime se organizovano upravlja jeste Republika Srpska", rekao je Dodik novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a povodom aktuelne političke situacije u BiH, odluke CIK-a BiH o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, kao i negativnih političkih izjava o srpskom narodu i Srpskoj.

On je dodao da na tom planu određeni mediji u BiH pokušavaju održati narativ da je Srpska nesređena, iako su u njoj izraženi pluralizam, demokratija i pravo mišljenja.

"Nikom ništa ne fali", rekao je Dodik.

On je istakao da i dalje ima stav da međunarodna zajednica treba da ode iz BiH kada je riječ o operativnom upravljanju.

"Priče iz Sarajeva da će biti belaja ako oni odu nisu tačne. Ja smatram da belaja neće biti i ne mislim da je moguć bilo kakav sukob ili rat. Ne pozivam na to, moja politika su mir, stabilnost mogući dogovor", zaključio je Dodik.

"Imenovanja članova CIK-a ima političku dimenziju"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da njegova nedavna izjava o članu Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanji Bjelica Prutina nije bila šovinistička, već da je htio da objasni političku dimenziju kada je riječ o imenovanju članova te komisije i drugih tijela na nivou BiH.

On je u vezi s tim upitao koja su to četiri glasa koja ima SDA u CIK-u.

"Znamo za dva, a koja su četiri od ukupno sedam? Dakle, oni mogu donositi odluke kako hoće i ostalo su glasovi srpskih kadrova odavde", rekao je Dodik novinarima Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On kaže da bi mogao dugo pričati o ljudima i podobnim Srbima koji su pažljivo i politički imenovani u CIK, kao i o nekim sudijama koje se na pozicije imenuju jer su iz mješovitih brakova.

"I onda se dođe u situaciju da presuđuju blage kazne Bošnjacima, dok se Srbi osuđuju na drastično veće kazne zatvora. Ko je sudio Naseru Oriću? To provjerite" rekao je Dodik i dodao da cijelo Sarajevo priča da je je Branko Perić namješten kao sudija da oslobodi Osmana Mehmedagića Osmicu bilo kakve odgovornosti.

DODIK: Nećemo prihvatiti uvođenje jedinstvenog broja 112

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u Dejtonskom sporazumu i Ustavu rečeno da ono što nije izričito dato u nadležnost BiH pripada entitetima, te da Srpska neće prihvatiti inicijativu dijela bošnjačkih političara za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112.

Dodik je rekao da je to novi pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na BiH.

"Dakle, nećemo se toga odreći i uvođenje jedinstvenog broja se neće desiti. To je naš broj, ima da bude naš i biće", rekao je u Banjaluci Dodik.

On je konstatovao da Srpska ne vjeruje u BiH, a pogotovo poslije izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je Srbe nazvao lošim narodom.

"Ne vjerujemo u zajedništvo i mogućnost da BiH opstane. Dakle, ne želimo ništa da damo u nadležnost BiH i to je naš legitiman stav. Nemamo povjerenja u suživot sa onima koji govore kao Bakir Izetbegović. Ja nikada nisam rekao da je neki narod loš. Mnogo puta sam govorio da su Bošnjaci dobar narod i da imam brojne prijatelje Bošnjake koji, nažalost, imaju neugodnosti zbog harange iz Sarajeva prema Srpskoj", rekao je Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije pri Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je nedavno da srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, jer je to pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na BiH.

Komentarišući ovu inicijativu jednog broja bošnjačkih političara koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Majkićeva je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je pitanje zaštite i spasavanja u nadležnosti entiteta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije