BiH

Srbi u Mostaru do cenzusa samo uz pomoć RS i Srbije

Srbi u Mostaru do cenzusa samo uz pomoć RS i Srbije
Foto: Anadolija/Arhiva | Srbi u Mostaru do cenzusa samo uz pomoć RS i Srbije

MOSTAR - Srbi u Mostaru sa jedinstvenom listom za lokalne izbore koja će biti formirana u narednim danima imaju veliku šansu da pređu cenzus i uđu u Skupštinu grada Mostara, ali preduslov za to je pomoć Republike Srpske i Srbije, prije svega u logistici, ali i u materijalnim sredstvima za kampanju.

Prema računici Srba iz Mostara, za ulazak u Gradsko vijeće, zavisno od izlaznosti, biće im potrebno između 1.600 i 2.000 glasova, što je otprilike jedna četvrtina ukupno registrovanih Srba za glasanje u Mostaru. Ipak, da bi se ostvarile želje o ulasku u Gradsko vijeće, biće potrebno najveći broj glasova obezbijediti iz inostranstva, zbog čega i jeste neophodna pomoć Republike Srpske i Srbije, kako u logistici, tako i u novcu.

"Uveliko radimo na registraciji birača u dijaspori kako bi što veći broj ljudi izašao na glasanje. Ako bismo to uspjeli, dobićemo sigurno jednog, a vjerovatno i dva vijećnika. Bez dijaspore je to teško, jer ipak glavnina birača iz Mostara živi van Mostara i dobili smo obećanja da ćemo dobiti logističku i materijalnu pomoć da animiramo te ljude", rekao je za "Nezavisne" Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Inače, jedinstvena srpska lista za izbore u Mostaru dogovorena je na sastanku svih partija sa Željkom Cvijanović, predsjednikom Republike Srpske, a taj dogovor podržali su i iz udruženja koja okupljaju Srbe. U narednim danima trebalo bi da se održi sastanak na kojem bi bilo odlučno da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavi koalicija bez bilo kakvih stranačkih obilježja. Slična lista napravljena je i za opšte izbore 2018. godine, međutim, tada je izostala podrška institucija, ali i političkih partija s obzirom na to da su Srbi u Mostaru za kampanju imali na raspolaganju svega 3.000 KM.

"Prijavljene su dvije liste SNSD i SDS. U toku je rok za prijavljivanje koalicija i mi ćemo to prijaviti, a lista će se zvati 'Jedinstvena srpska lista' bez stranaka. Još nije bilo razgovora o imenima, ali svi će učestvovati u kreiranju liste, od SNSD-a, SDS-a pa do srpskih udruženja, i svi ćemo se usaglašavati. Nas je malo da bismo se dijelili", rekao je za "Nezavisne" Mladen Krnjeušić, predsjednik mostarskog SNSD-a dodajući da je optimista, jer postoje ozbiljni kontakti s ljudima iz Mostara koji se nalaze van Mostara.

U ovom trenutku jedan od većih problema Srba u Mostaru su tzv. građanske stranke, prije svih SDP i Naša stranka, kao i DF, koje na sve načine pokušavaju privući Srbe i staviti ih na listu kako bi ih kasnije "ugurali" kao svoje u Gradsko vijeće. Prema Statutu grada Mostara, zastupljenost u Gradskom vijeću mora biti najmanje četiri predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda ostalih, s tim da nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika.

"Ono što mi ne popunimo sa svoje liste, to će uraditi druge partije i postaviti svoje Srbe kao i u prethodnom periodu", istakao je Krnjeušić.

Ono što se malo zna jeste i to da Izborni zakon BiH na poseban način tretira Mostar, jer je uređenje Gradskog vijeća praktično dvodomno i svaki klub naroda u tom vijeću ima mogućnost blokade bilo koje odluke.

"Zapanjen sam kad vidim da novinari i političari nemaju pojma kakav je Izborni zakon u djelu koji se odnosi na Mostar i da on ima dvodomno uređenje. Frapantno je da političari to ne znaju, jer mi kao narod imamo mogućnost da utičemo na sve odluke, a preduslov svih preduslova je da bar sa jednim vijećnikom uđemo u Gradsko vijeće", rekao je Golo.

Dodik: Loša atmosfera za Srbe u FBiH

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je atmosfera za Srbe u FBiH u pogledu ostvarivanja njihovih prava veoma loša, zbog čega će, ma gdje god živjeli u tom entitetu, imati njegovu i podršku institucija Republike Srpske.

"Oni su ti koji najbolje svjedoče o tome koliko je važno imati Republiku Srpsku. Oni ne kriju da nama to kažu i zadovoljni su Srpskom jer da je nema, bili bi potpuno marginalizovani do svog biološkog nestanka", izjavio je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je da ova stranka i zbog zaštite prava Srba u FBiH izlazi na lokalne izbore u 25 federalnih opština, a sve da bi konsolidovala i okupila srpsku zajednicu u tom entitetu.

"Želimo da damo podršku našem narodu i to ćemo nastaviti da radimo, kao i da animiramo Srbiju da to čini kao što je činila u Drvaru, Mostaru i u drugim mjestima gdje žive naši ljudi. Dakle, tamošnje Srbe prvo moramo ohrabriti da se jasno deklarišu i da ističu svoje porijeklo", istakao je Dodik.

Fild: Raduju me izbori

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild nakon razgovora sa predsjednikom  CIK-a BiH Željkom Bakalarom rekao je da ga raduje što će nakon 12 godina građani Mostara konačno biti u prilici da 20. decembra biraju svoje lokalne predstavnike, što je važan pokazatelj predanosti BiH osnovnim pravima.

Fild i Bakalar pozdravili su usvajanje budžeta, čime se CIK-u omogućava da organizuje održavanje lokalnih izbora 15. novembra i 20. decembra u Mostaru, što je, kako je ocijenjeno, važan trenutak na evroatlantskom putu BiH.

Fild je naglasio da ne postoje veće demokratsko pravo i odgovornost od glasanja na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije