BiH

Srbija će od Tužilaštva BiH tražiti informacije o pojedinim predmetima ratnih zločina

Srbija će od Tužilaštva BiH tražiti informacije o pojedinim predmetima ratnih zločina
Foto: N.N. | Srbija će od Tužilaštva BiH tražiti informacije o pojedinim predmetima ratnih zločina

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je nakon razgovora sa glavnim tužiocem Srbije za ratne zločine Snežanom Stanojković da vjeruje da će, nakon što to tužilaštvo od nadležnih u BiH zatraži informacije o pojedinim predmetima, doći do pomaka u procesuiranju počinilaca ratnih zločina.

Rajilićeva je rekla da je prilikom razgovora akcent stavljen na stradanje srpskih žena i djece, te predočena dokumentacija, koja je već odavno dostavljena Hagu i institucijama pravosuđa BiH, ali koja nije bila dovoljna da počinioci zločina budu procesuirani. 

"Stanojkovićeva i zamjenik republičkog javnog tužioca su nam rekli da imaju regionalnu saradnju sa Tužilaštvom BiH i da će tražiti informaciju šta je sa tim predmetima za koje se interesuje Udruženje. Oni navodno nemaju nadležnosti i ne mogu da se petljaju na teritoriji BiH, ali mogu da traže informaciju", rekla je Rajilićeva. 

Ona je naglasila da je motiv dolaska predstavnika Udruženja u Beograd bio taj da ukažu da se u BiH i u Hagu ništa ne čini na procesuiranju silovatelja i ubica žena i djece. 

"Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc bio je u maju i ništa se nije dogodilo. Njegov rad je ravan nuli", konstatovala je Rajilićeva. 

Ona je ukazala da su dokumenti i dokazi koje posjeduje Udruženje i sa kojim su upoznati i oni koji bi trebalo da procesuiraju odgovorne - zastrašujući. 

"Imamo podatke za dvije djevojčice koje su silovane u dobi od devet godina. Jednu od njih su silovali, a potom su je ubili mudžahedini. Imamo i dokaze o maltretiranju i masakriranju žena i djece u Bravnicama kod Jajca. Tamo je ubijeno njih 81 i niko to ne pominje, niti je ko kažnjen", navela je Rajilićeva. 

Ona je rekla da zna da žene žrtve rata u Republici Srpskoj "kasne u borbi za pravdu dvije decenije" dodajući da su se stvari u posljednje vrijeme, od kada djeluju organizovano kroz Udruženje i imaju podršku Vlade Republike Srpske, počele mijenjati na bolje. 

"U procesima u kojima su svjedočile naše članice imamo presude na šest, prvostepena je bila na deset godina, zatim presudu na 11 godina. Sve su to svjedočile naše članice od Broda, Sarajeva, Bratunca. Gdje god su govorile ni jedna nije promijenila iskaz i zločinac je dobio kaznu", rekla je Rajilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije