BiH

Srebrenica opet podijelila BiH

Srebrenica opet podijelila BiH
Srebrenica opet podijelila BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Najava da bi Velika Britanija uz podršku Holandije i SAD mogla uputiti rezoluciju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da 11. jul bude proglašen "međunarodnim danom pomena na žrtve genocida", po ko zna koji put podijelila je BiH.

Dok s jedne strane predstavnici Srba tvrde da je to besmisleno i da genocida nije bilo, predstavnici bošnjačkog naroda tvrde da je jedna takva rezolucija neophodna te da je nedvosmisleno utvrđeno da je u Srebrenici bio genocid.

Za Dušanku Majkić, zahtjev Velike Britanije predstavlja kreiranje istine po volji moćnih, a ne pravdoljubivih, jer je cilj takve inicijative da se iz BiH pošalju crno-bijele slike iako je poznato da o događajima treba suditi nakon što prođe neko vrijeme.

"To je jednostran pogled na tragediju koja se dogodila u BiH, jer kada bi bio otprilike isti pogled na te događaje, onda bi svi vidjeli da je riječ o žrtvama na strani svih naroda i da o tome treba tako suditi", rekla je Majkićeva.

Sa druge strane, u bošnjačkim strankama kažu da svijetu treba međunarodni dan pomena na žrtve genocida s obzirom na to da je nedvosmisleno utvrđeno da je on počinjen na području Srebrenice.

"Presuda suda je nedvosmisleno pokazala o čemu se radi. Za ono što se dogodilo u Srebrenici po svim mjerilima radi se o genocidu i kamo sreće da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi ništa slično", rekao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS iz reda SDA, dodajući da ne vidi ništa sporno u tome da Ujedinjene nacije u sjećanje na srebreničku tragediju ustanove međunarodni dan pomena na žrtve genocida.

Sa druge strane, opet, stiže mišljenje da je inicijativa Velike Britanije plod lobiranja Bošnjaka i da eventualno proglašenje međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici neće biti opšteprihvaćeno pogotovo u BiH.

"I ovom prilikom prisustvujemo kreiranju istine po volji moćnih, a ne onih koji su pravdoljubivi i koji žele da dođu do istine", kazala je Majkićeva.

Inače, rezolucijom Velika Britanija uz pomoć Holandije i SAD tražiće da 11. jul bude proglašen međunarodnim danom pomena na žrtve genocida u Srebrenici, ali i to da u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja uđe gradivo koje će srebreničke zločine okarakterisati kao genocid.

"To će biti teško. Mišljenja sam da djecu u osnovnim školama ne treba opterećivati tim stvarima, ali u srednjim im treba omogućiti i predstaviti istinu", kaže Bratić.

Majkićeva tvrdi da od toga neće biti ništa jer je obrazovanje i pitanje školskih programa u nadležnosti entiteta, a ne nekog drugoga te da će tako i ostati.

Zagovornici dosad najoštrije rezolucije o Srebrenici zatražili su da se obezbijedi veća saradnja u svijetu kako bi se preventivno upozorili na genocide i druge ozbiljne međunarodne zločine. Pored toga, na adrese država članica je upućen poziv da države koje još nisu ratifikovale ili pristale na Konvenciju o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida to pitanje priritetno razmotre. Takođe, predlagači rezolucije oštro osuđuju negiranje genocida u Srebrenici.

Momčilo Cvjetinović, predsjednik lokalnog SDS-a u Srebrenici, kaže da je međunarodna zajednica dosad sve radila jednostrano i sračunato kako nikada ne bi došlo do pomiranje među narodima u BiH.

"Postoji sloj bošnjačkih kadrova koji žive od toga, od priče o Srebrenici i genocidu jer dobro su plaćeni za to. Preko nevladinih organizacija dobijaju novac na priči o žrtvama i jaucima", kaže Cvjetinović.

On kaže da Srbi i svi dobronamjerni znaju da nije bilo genocida i da je žrtava bilo sa svih strana te da Republici Srpskoj niko neće nametnuti priču o tome.

Kormakova u Srebrenici

Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, danas će posjetiti opštinu Srebrenica, najavljeno je iz američke ambasade BiH.

Planirano je da se Kormakova sastane sa zvaničnicima opštine Srebrenica, predstavnicima udruženja porodica žrtava, ali i s predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija. Takođe, kako je saopšteno iz američke ambasade, Kormakova planira posjetiti i osnovnu školu u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije