BiH

Srećković: Republika Srpska najvažniji saveznik Srbije

Srećković: Republika Srpska najvažniji saveznik Srbije
Srećković: Republika Srpska najvažniji saveznik Srbije

BEOGRAD - Ministar vjera i dijaspore Srđan Srećković izjavio je danas da je Republika Srpska najvažniji i najbliži partner i saveznik Srbije, koja će moći da štiti prava Srba u drugim zemljama samo ako bude ekonomski razvijena i politički uticajna.

"Crna Gora i Srbija su vjekovima bili zajedno, i kada smo bili u istoj državi i kada smo kao danas formalno razdvojeni. Naša istorijska obaveza je da odnose sa Crnom Gorom gradimo iskreno i prijateljski, u najboljoj namjeri i da istovremeno podržimo srpski narod u ostvarivanju njegovih prava", rekao je Srećković na konferenciji "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona" održanoj u Ministarstvu dijaspore Srbije.

Srećković je naveo da se odnosi sa Hrvatskom posljednjih godina u dobroj mjeri popravljaju, ali da se mora učiniti još mnogo da Srbi u Hrvatskoj budu bolje ekonomski i politički integrisani i da se konačno riješe problemi vezani za povratak i održiv opstanak izbjeglih, kao i problemi vezani za tajne optužnice i restituciju stanarskih prava.

"Uvjeren sam da je moguće unaprijediti i jačati svijest o porijeklu Srba u Albaniji i podsticati ih da se nacionalno i vjerski deklarišu, vjerujem da možemo dosta postići i na povratku Srba u Federaciju BiH, na njihovom potpunijem integrisanju i uključenju u organe vlasti na lokalnom i federalnom nivou", rekao je Srećković.

Dodao je da bi trebalo dodatno insistirati na poštovanju mađarskog ustava i garantovanom mjestu za srpskog poslanika u Parlamentu Mađarske.

"Treba vjerovati u izglasavanje izbornog zakona u Makedoniji po kojem bi Srbima imali dva predstavnika u paralamentu. Vjerujem da ćemo istrajati na brizi za dodatna prava 'izbrisanih' u Sloveniji, od kojih su većina Srbi, i podršci da srpski narod dobije status priznate manjine u Sloveniji", rekao je Srećković.

Istakao je da će Srbija biti uvijek na usluzi Savezu Srba u Rumuniji.

"Srbija se u politici prema Srbima u regionu ponaša prema principima politike koju sprovodimo prema nacionalnim zajednicama u Srbiji i istovremeno tražimo da se isti princip odnosi i na Srbe u regionu", rekao je Srećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije