BiH

Srpska blokadom UIO gubi devet miliona KM

Srpska blokadom UIO gubi devet miliona KM
Foto: Ilustracija | Srpska blokadom UIO gubi devet miliona KM

BANJALUKA – Blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Republika Srpska će izgubiti devet miliona KM prihoda koje bi trebalo da dobije raspodjelom prihoda koje prikuplja ova institucija, saznaje portal Capital.

Podsjetimo da je RS blokirala račune UIO u bankama na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, odnosno ukupno oko 28 miliona KM.

Na blokadu računa RS se odlučila nakon što na posljednjoj sjednici UO UIO, koja je održana u ponedjeljak, predstavnik FBiH nije prihvatio prijedlog direktora Uprave da FBiH ovaj dug plati u mjesečnim ratama od tri miliona KM.

Međutim, problem je što će nakon blokade računa na otplatu ovog duga ići i prihodi od naplate indirektnih poreza koje bi trebalo da dobiju i Republika Srpska i Brčko distrikt, kaže naš izvor.

Prema odluci Upravnog odbora UIO prikupljeni prihodi od indirektnih prihoda se dijele tako što FBiH dobija 64,26 odsto, Republika Srpska 32,19 odsto, a Brčko distrikt 3,55 odsto.

To znači da će, od ukupno 28 miliona KM, FBiH Srpskoj isplatiti 17,9 miliona KM, Srpska devet miliona, a Brčko 994.000 KM.

Upitno je, da li je Srpska izabrala najbolje rješenje, s obzirom na to da će blokadom računa dug biti isplaćen i njenim novcem.

 

„Ukoliko RS nastavi da naplaćuje blokadom ovaj iznos činjenica je da će dobar dio tog duga i ona platiti. Problem je i na koji način je ova blokada izvršena, jer zakon jasno kaže da se račun javnih prihoda ne može blokirati“, kazao je sagovornik Capitala.

Kako Capital saznaje da su zasad dvije banke blokirale račune UIO te da je u jednoj od njih skinut i novac sa depozitnog računa na koji građani iplaćuju kao sredstva obezbjeđenja plaćanja carinskog duga.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija potvrdio je u četvrtak da je Pravobranilaštvo RS tražilo da se blokadom računa u bankama UIO naplati dug od 15 miliona KM Republici Srpskoj, jer predstavnici Federacije BiH u UIO nisu željeli da prihvate prijedlog za rješenje tog problema koji je ponudio direktor Uprave.

„Direktor UIO je u ponedjeljak na sjednici Upravnog odbora Uprave dostavio prijedlog odluke kako da riješimo problem naplate pravosnažne sudske presude. RS i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda bili su saglasni da se to riješi na taj način, ali protiv takvog rješenja bili su predstavnici FBiH tako da nije postignut dogovor”, rekao je Tegeltija i dodao da je nakon toga ostao jedini mogući način – blokada računa UIO.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezna da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Sud BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

(capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije