BiH

Srpska će prijaviti Incka zbog ignorisanja vehabija

Srpska će prijaviti Incka zbog ignorisanja vehabija
Foto: N.N. | Srpska će prijaviti Incka zbog ignorisanja vehabija

Predsjednik Srpskog kluba Predstavničkog doma u parlamentu BiH Nenad Stevandić rekao je da će Republika Srpska prijaviti visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN jer ignoriše vehabijske i ekstremističke pokrete u BiH.

“Incko već godinama ignoriše potencijalni terorizam u BiH, gdje su potencijalne mete svi građani BiH, a opet sa druge strane bavi se prijavljivanjem verbalnog delikta /srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada/Dodika”, rekao je Stevandić povodom najave Incka da će tužiti Republiku Srpsku Savjetu bezbjednosti UN zbog izjava da je država.

On je za današnje Večernje novosti rekao da je Dodik stotinu puta rekao da je Republika Srpska država, pa i svi političari u Srpskoj.

“Naša percepcija Republike Srpske je da je ona država. Mi je tako osjećamo. Znamo mi dobro kakav je ustavnopravni poredak BiH i da je to potpuno drugo pitanje”, kaže Stevandić.

Prema njegovim riječima, niko iz Srpske ne očekuje da Incko voli Republiku Srpsku i da prizna Dan Republike, a čak i kada bi došao na proslavu 9. januara, znalo bi se da je ne voli.

“To je Inckov problem, a ne Republike Srpske”, dodao je Stevandić.

Član Predsjedništva SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da Incko nikada nije pokazao ni minimum želje da ujednači stavove prema dva entiteta u BiH, te da je svaki put izjavama pokazivao da je na strani Bošnjaka, a čak to više i ne krije.

Ona je dodala da je posljednja Inckova reakcija na Dan Republike loša poruka, te ocijenila da Republika Srpska nije država u smislu u kojem je smatra Incko, ali jeste u smislu kojem je vide građani Srpske.

“Ona je republika, a republika je država, sviđalo se to Incku ili ne. Kada se bude odlučivalo da li je Republika Srpska država, Incko se sigurno o tome neće pitati”, rekla je Majkićeva.

Potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da Srpska, iako nije priznata kao država, ima sva obilježja države i to se ne može osporiti.

On je ocijenio da Inckova uloga u BiH nije da bude tužibaba, koji će tužiti šta se dešava u BiH, jer međunarodna zajednica i sama jasno vidi, ako to želi, kakva je situacija u BiH.

“Niko ovdje nije narušavao Dejtonski sporazum za Dan Republike, a pogotovo ako se kaže da Srpska ima elemente države. Dan Republike Srpske slavio se i prije Incka, a slaviće se sigurno i poslije njegovog odlaska iz BiH”, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije