BiH

Srpska ne pristaje na Izetbegovićevu ucjenu

Srpska ne pristaje na Izetbegovićevu ucjenu
Foto: N.N. | Srpska ne pristaje na Izetbegovićevu ucjenu

BANJALUKA, SARAJEVO - Iz Republike Srpske poručili su da neće pristati na ucjenu Bakira Izetbegovića, lidera SDA, koji je rekao da se najavljena apelacija ove stranke o preispitivanju imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH može povući ako se Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predomisli i počne da poštuje ranije donesenu odluku o putu BiH ka NATO-u.

Izetbegović je rekao za FTV da su to stvari koje se mogu riješiti razgovorima, ali da je preduslov da Dodik "počne da poštuje Ustav BiH i njene zakone".

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je "Nezavisnim" da za uslovljavanje ne postoji nijedan argument ili činjenica.

"Kao što sam i ranije , Republika Srpska je dejtonska kategorija. Alija Izetbegović je u ime bošnjačkog naroda 1995. godine potpisao Dejtonski sporazum i Ustav BiH kao njegov sastavni dio, kojim je jasno verifikovan naziv Republika Srpska. Svakom je jasno da je tu riječ o direktnom kršenju i Ustava i Dejtonskog sporazuma i da od te priče nema ništa", rekao je Čubrilović.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kaže da je ovom izjavom Izetbegović priznao da ideja apelacije nije bila ozbiljna, već da se radilo samo o alatu za političku ucjenu.

"Nismo pristali na političke ucjene ni tada, nećemo pristati ni sada. To je za SNSD nedopustivo, a kad je u pitanju put prema NATO-u, dužni smo da poštujemo sve odluke Narodne skupštine RS koja nas obavezuje da poštujemo Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti RS", rekao je Kovačević za "Nezavisne" pripisavši ovu Izetbegovićevu izjavu problemima koje ima u FBiH, a koje ne može da riješi.

I Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, za "Nezavisne" su rekli da se o imenu Republike Srpske ne može pregovarati.

Govedarica kaže da se pokazalo tačnim ono na što je on, kako kaže, upozoravao ranije, a to je da će biti pokrenuta inicijativa za ukidanje imena Republike Srpske kako bi riješila "mali problem" tako što će napraviti "veliki problem".

"Jasno je da SDA hoće da napravljeni veliki problem zanemari s namjerom da riješi manji, a to je formiranje Savjeta ministara sa SNSD-om. Naravno, nije cilj bila apelacija, već manipulacija, i tu je jedina nepoznanica da li je SNSD prikriveno učestvovao u svemu tome. Veoma jasno sam tada naznačio da je to smišljen plan kako i na koji način SDA treba da zakopa ratnu političku sjekiru sa SNSD-om, da pređu preko svega i sa onim političkim snagama koje su potpisale MAP naprave politički dogovor i u konačnici formiraju Savjet ministara", smatra Govedarica.

"Mislim da je priča o imenu RS izuzetno štetna, neprimjerena i neće doprinijeti stvaranju bolje političke atmosfere", ističe Borenović i smatra da se se radi o ozbiljnoj trgovini i saradnji između Izetbegovića i Dodika.

"Šta će to dalje značiti, najbolje znaju njih dvojica. Očigledno su u svakodnevnoj komunikaciji i dogovaraju iznošenje stavova u javnosti", zaključuje Borenović.

Govoreći o stavovima opozicije da se radi o dogovoru između SNSD-a i SDA, Kovačević kaže da takve komentare mogu iznositi samo ljudi nedorasli politici, te je ustvrdio da je SNSD pozivom svim strankama na ujedinjenje demonstrirao želju da profitira Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije