BiH

"Srpska neće biti utočište migranata"

"Srpska neće biti utočište migranata"
Foto: N.N. | "Srpska neće biti utočište migranata"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je stav Republike Srpske o migrantskoj krizi poznat i da ne dolazi u obzir nikakvo zadržavanje i stacioniranje migranata na njenoj teritoriji.

“Što se tiče humanosti, naravno da nam je žao svih ljudi koji su u teškoj situaciji, ali u Republici Srpskoj neće biti centara za migrante, mi ih nećemo smještati, šta god ko rekao”, poručio je Dodik.

On je ponovio da migrantsku krizu nije izazvala Republika Srpska nego, kako je rekoa, neki sa Zapada koji imaju obavezu da migrante humanitarno zbrinu.

“Mi nećemo nikome biti posljednje utočište u kojem će ta ista Evropa, koja je napravila problem, od nas za pet godina tražiti da im /migrantima/ damo sva ustavna i zakonska prava, da ih uključimo i damo državljanstvo kako bi bili dio nekog napora da se to pitanje riješi. Mi to prepoznajemo i ne želimo prihvatiti nikakvo stacioniranje migranata”, naglasio je Dodik.

Komentarišući zahtjev ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića koji od lokalnih zajednica moli za novac da bi bio usmjeren za rješavanje migrantske krize, Dodik je naveo da je riječ o Radončićevoj individualnoj akciji.

“Oni su mislili da mogu sve da rade, ali Republika Srpska je nepremostiva tačka u kreiranju politika u vezi sa migrantima. Očigledno je da on preskače Republiku Srpsku i pokušava da nešto učini, kako voli da kaže, samoinicijativno. Ali, naravno treba vidjeti o čemu je riječ”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH pozvao je opštine da o pitanju migranata prate politiku Republike Srpske.

“Јedina pregovaračka tačka za sva pitanja na nivou BiH je Republika Srpska. To je dejtonska struktura, a ne opštine i tome slično”, naglasio je Dodik.

Radončić je prethodnih dana uputio dopis vladama i lokalnim zajednicama u BiH u kojem moli za novac koji bi bio usmjeren za rješavanje migrantske krize.

On je u dopisu naveo da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intenzivirano narednih mjeseci.

Radončić je naveo i da se BiH ne može adekvatno uhvatiti u koštac sa ovim problemom, jer za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije