BiH

Šta BiH može očekivati od novog hrvatskog predsjednika

Šta BiH može očekivati od novog hrvatskog predsjednika
Foto: Arhiva | Šta BiH može očekivati od novog hrvatskog predsjednika

BANJALUKA, ZAGREB - Zoran Milanović, novi hrvatski predsjednik, sutra preuzima kabinet na Pantovčaku, a šta će nasljednik Kolinde Grabar Kitarović značiti za BiH, uglavnom se može opisati opreznim optimizmom.

Iako je Milanović i kao premijer i u drugim funkcijama u tom ranijem periodu davao problematične izjave kad je u pitanju BiH, ali i cijeli region, dio analitičara zaključuje da je u određenoj mjeri sazrio kad je u pitanju BiH.

Iako je Milanović tokom izborne debate rekao za BiH da postoji opasnost od islamskog ekstremizma jer je BiH većinski muslimanska zemlja, što je dio analitičara u Sarajevu negativno primio, ipak je, kada se pogleda cijeli kontekst, rekao da je pitanje koliko je ta prijetnja zaista realna, te da je to problem koji se mora rješavati u saradnji sa bezbjednosnim agencijama u regionu. Takođe je u toj izjavi ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović, aktuelna hrvatska predsjednica, svojim izjavama o prijetnji od islamizma pokvarila odnose s BiH.

Za RS i srpski narod generalno dobro je došla i Milanovićeva nedavna izjava od prije nekoliko dana o Dejtonskom sporazumu, kada je jasno naznačio da se tokom predsjedavanja neće zalagati za ukidanje ili narušavanje dejtonske strukture.

"To je nemoguće, takav ugovor se može porediti sa ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovo okupiti sve strane, a to je nemoguće", rekao je Milanović.

Ako se ove izjave uporede s izjavama koje je kao premijer ili u stranačkom kapacitetu davao prije nekoliko godina, moglo bi se zaključiti da će njegov mandat izgledati drugačije. Podsjećanja radi, Milanović je tada BiH nazvao "us*anom zemljom", rekao da se tu nema s kim razgovarati, da nema reda ni poretka zbog čega BiH treba u EU "ugurati" preko reda, te da se radi o negativcima.

U tom periodu posvađao se i sa Srbijom blokiranjem graničnih prelaza nezadovoljan prelaskom migranata iz Srbije u Hrvatsku, a podsjećamo i da je Hrvatsku posvađao s Njemačkom jer joj je odbio izručiti bivšeg hrvatskog i jugoslovenskog bezbjednjaka Josipa Perkovića.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka, za "Nezavisne" kaže da je veliki problem da su generalno odnosi između BiH i Hrvatske puni predrasuda i površnog posmatranja, te da je pitanje koliko on istinski poznaje svu kompleksnost odnosa u BiH. Što se tiče odnosa s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, koji je javno podržao Grabar Kitarovićevu, Topićeva kaže da treba pratiti hoće li Milanović prihvatiti ispruženu Čovićevu ruku i hoće li biti stvoren prostor za saradnju.

"Milanović odaje utisak da bi generalna atmosfera između BiH i Hrvatske mogla postati opuštenija i da bi se odnosi između dvije države mogli odnositi na sve institucije, a ne samo na dijelove teritorija i stanovništvo jedne etničke skupine u BiH, što je do sada bio slučaj. Milanović je u predizbornoj kampanji istakao kako će sarađivati sa svima koji su u vlasti na nivou BiH, misleći na tročlano Predsjedništvo BiH, za razliku od Grabar Kitarovićeva, za koju na tom nivou saradnje nije bilo odgovarajućeg partnera", dodala je Topićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije