BiH

Šta očekuju najmlađi poslanici od Narodne skupštine RS

Šta očekuju najmlađi poslanici od Narodne skupštine RS
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Šta očekuju najmlađi poslanici od Narodne skupštine RS

​BANJALUKA - Đorđe Vučinić, sa svoje 23 godine, biće najmlađi poslanik u istoriji Narodne skupštine RS, a ovaj Trebinjac, koji je svoj mandat osvojio kao kandidat Liste "Za pravdu i red Nebojša Vukanović", poručuje za "Nezavisne novine" da nema tremu od ulaska u najviši zakonodavni dom u Srpskoj te da će svoj mandat zasnivati na principima zaštite građanskih interesa i otkrivanja kriminalnih afera.

Trema ne postoji ni kada su u pitanju ostale "mlade nade" XI saziva republičkog parlamenta, a oni za "Nezavisne novine" poručuju: "Nećemo biti rijaliti političari."

Đorđa Vučinića javnost je u pravoj mjeri upoznala prije dvije godine, kada je, takođe ispred Liste "Za pravdu i red", kao dvadesetjednogodišnjak (21) ušao u trebinjsku skupštinu. Tada je, priznaje, bilo treme od takve vrste javnog nastupa, ali ona, kako tvrdi, sada apsolutno ne postoji.

"Ispred mene je velika odgovornost. Ne smatram to kao rijaliti šou, već kao jednu ozbiljnu obavezu. Tremu nemam. Osjećam se opušteno", navodi Vučinić.

U naredne četiri godine, nastavlja, građani će sa njegove strane dobiti konstruktivnu diskusiju.

"Radićemo na otkrivanju novih afera. Moji saborci i ja, koji predstavljamo Klub 'Za pravdu i red', trudićemo se da iz nas progovori isključivo običan čovjek. Naš ključ je borba protiv kriminala i korupcije i borba za našu Hercegovinu", kaže Vučinić.

SNSD će predstavljati Anja Ljubojević. Od budućeg saziva NSRS, kaže da očekuje da će donositi odluke koje će biti od koristi svim građanima Republike Srpske.

"Ne želim da se kredibilitet ovako važne institucije urušava performansima i rijaliti ponašanjem. Samo ozbiljnim radom možemo se suprotstaviti ponižavanju institucije, a samo institucije koje najprofesionalnije moguće rade svoj posao jesu potrebne građanima i Republici Srpskoj", poručuje Ljubojevićeva i dodaje da takođe osjeća veliku odgovornost, jer, kako ističe, "biti narodni poslanik nije posao, već poziv koji traži da se pruži više od maksimuma u rješavanju problema ljudi".

"Molim građane da znaju da sam tu za svaki njihov problem. Znam da je moj posao od prve sekunde mandata da budem u službi svih građana", ističe Ljubojevićeva.

I SDS će u novom sazivu imati nekoliko mlađih poslanika. Milan Petrović, koji je mandat osvojio u Izbornoj jedinici 2, navodi za "Nezavisne novine" da je spreman da se "potuče" za prava građana.

"Normalno da imam tremu, jer sam ozbiljan čovjek i želim da ozbiljno i predano radim svoj posao. Od mene možete očekivati da ću se boriti za interese građana i samo ozbiljne i konkretne stvari zbog kojih me je narod i birao", poručuje Petrović.

Prema njegovim riječima, ne postoji strah od diskusija u parlamentu.

"Čist sam pred narodom, ne idem tamo da se tučem sa nekim. Uvijek ću govoriti istinu i gledati joj u oči", kazao je Petrović.

Narodna partija Srpske (NPS) ostvarila je odličan rezultat na nedavno održanim izborima, a među tri poslanika koji će ih zastupati u parlamentu je i Bobana Ćibić. Na prvom mjestu, ona zahvaljuje svim građanima koji su joj dali podršku na izborima, ističući da će joj biti čast da opravda njihovo povjerenje.

"Osjećam tremu jer je parlament Srpske zakonodavno tijelo koje donosi najvažnije odluke koje direktno utiču na živote ljudi. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da zajedno, na najbolji mogući način, odgovorimo na sve izazove u političkom, ekonomskom i društvenom životu, jer su okolnosti u kojima živimo veoma složene", navodi Ćibićeva, koja ističe da će prema svim političkim saborcima ili oponentima imati fer, tolerantan i argumentovan pristup.

"Isto očekujem i od svojih kolega narodnih poslanika, jer vjerujem da su nam isti i ciljevi, odnosno, da svi želimo da se naše društvo razvija u pravcu jedinstva i zajedništva da bi živjeli bolje, voljeli i poštovali Republiku Srpsku", kaže Ćibićeva.

Bez treme, ali sa velikom odgovornošću, u skupštinske klupe sješće i Tanja Vukomanović, kao budući poslanik PDPa.

"Nikada nisam bila neko ko je ćutao i posmatrao ovaj sunovrat društva i zloupotrebu i ponižavanje institucija. Isto sam radila dok sam bila u redakciji, pa u Kabinetu gradonačelnika, a tako će biti i u NSRS", navodi Vukomanovićeva.

Ona dodaje da su prethodne dvije godine pokazale da se politikom može baviti i na drugačiji način.

"Pokazaću to i u NSRS konstruktivnim kritikama, argumentovanim raspravama, inicijativama, prijedlozima i prije svega, zdravim razumom, koga je, čast izuzecima, ali na mnogim raspravama nedostajalo", zaključuje Vukomanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije