BiH

Šta su Dodik i Cvijanovićeva rekli državnicima u Turskoj, između koga je "varničilo"

Šta su Dodik i Cvijanovićeva rekli državnicima u Turskoj, između koga je "varničilo"
Foto: Instagram | Šta su Dodik i Cvijanovićeva rekli državnicima u Turskoj, između koga je "varničilo"

ANTALIJA - Evropski put BiH, uz dogovor domaćih lidera i bez nametanja rješenja, ustavna pozicija Republike Srpske i ekonomski projekti - teme su o kojima su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali sa brojnim učesnicima Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik i Cvijanovićeva ocjenjuju Diplomatski forum u Antaliji veoma uspješnim, prenosi RTRS

Tokom foruma razgovarali su sa brojnim državnicima, a sve s ciljem razumijevanja pozicije Republike Srpske i jačanja ekonomije kroz projekte.

Posebno značajan je, kažu, kreditni aranžman Turske za auto-put Beograd - Sarajevo. Ništa manje nije značajna ni izgradnja HE Mrsovo kod Rudog, koju gradi kompanija iz Turske, a vrijedna je 100 miliona evra i biće u potpunom vlasništvu Srpske.

Sumirajući razgovore u Turskoj, Dodik i Cvijanovićeva naglašavaju značaj podrške brojnih zvaničnika stavu Srpske o neophodnosti dogovora domaćih aktera u BiH, bez uplitanja stranaca i nametanja rješenja.

I nakon današnjih odvojenih susreta sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom poručeno je da je dijalog jedini put ka prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti koja je u interesu svih naroda.

Imaju li pristupni pregovori sa Evropskom unijom svrhu, bez datuma njihovog početka? Nemaju - odgovor je predsjednika Srpske.

Taj stav jasno je prenio ministru spoljnih poslova Slovačke. Ističući važnost da krajem marta bude određen datum, Dodik je naglasio i da se BiH neće pomjeriti na evropskom putu ako u njoj ostanu strane sudije i Kristijan Šmit.

"Situacija u kojoj strane sudije u Ustavnom sudu, zajedno sa dva muslimana, uvijek donesu odluku protiv Republike Srpske je neizdrživa. Rekao sam da ćemo, ukoliko nelegalni Šmit donese bilo kakvu odluku o izborima,donijeti naš zakon i provesti naše izbore. Rekao sam da ćemo, ukoliko donese bilo kakvu odluku u vezi sa imovinom, donijeti odluku o nezavisnosti", rekao je Dodik.

Na neophodnost punog uvažavanja ustavne pozicije i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, šefu slovačke diplomatije ukazala je i srpski član Predsjedništva BiH.

"Mi smo ukazali na činjenicu da je evropski put nespojiv sa bilo kakvim diktatorom koji tretira BiH kao koloniju i misli da može da mijenja zakone i Ustav. Mi želimo da se uspostavi kredibilna linija na relaciji BiH-Evropska unija i da razgovaramo kao kredibilni partneri",rekla je Cvijanovićeva.

Upravo je takav bio i sastanak članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Turska je zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje. Naglašena je važnost unutrašnjeg dogovora bez nametanja rješenja.

"Ono što je važno jeste iskazana briga Turske za unutrašnje odnose, podsticaj da sami treba da kreiramo rješenja. Predsjednik Turske promoviše jednak odnos prema svima koji žive u BiH. Mi to cijenimo", rekla je Cvijanovićeva.

Unutrašnji dogovor, bez nametanja rješenja, odlazak stranaca, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, u prvi plan stavio je i Dodik, osvrćući se na sastanke sa turskim predsjednikom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Sa Erdoganom je razgovarao i o ekonomiji, izneseni su konkretni prijedlozi o kreditnom aranžmanu za auto-put Beograd - Sarajevo.

"Tu je zastoj jer u Federaciji BiH ne mogu da odrede trasu kuda treba da se gradi auto-put. Mislim da se može razgovarati o tome da federalne strana podrži dio aranžmana sa Republikom Srpskom, a oni kada budu spremni mi ćemo podržati ",rekao je Dodik.

Upravo je zbog trase auto-puta Beograd - Sarajevo, tokom panela posvećenog Balkanu zavarničilo između šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedina Konakovića.

"U 21. vijeku mi nemamo auto-put između Beograda i Sarajeva. Ima već pet šest, deset godina inicijativa koju je podržala i Turska da se napravi auto-put i mi ne možemo da se dogovorimo kojom će trasom da ide taj put ", rekao je Dačić.

Konaković je odgovorio:

"Ide trasa za auto-put kada ona bude išla ka Sandžaku koji je nama jako važan. Kad bude išla preko Goražda na Sandžak i povezala nas možda i sa Turskom, ide puni gas. Tako smo se i dogovorili i rekli ste da ne smeta. Preko Crne Gore isto"

Nikada trasa auto-puta Beograd - Sarajevo nije dogovorena preko Goražda i Sandžaka, odgovorio je Konakoviću, predsjednik Srpske.

S turskom stranom je, navodi Dodik, dogovoreno da se auto-put gradi preko Višegrada, Rogatice, Sokoca i Istočnog Sarajeva.

Konakovićeva izjava pokazuje da sve blokade razvojnih projekata, pa i ovog koji se dogovara s Turskom, dolaze isključivo od bošnjačkih političara iz Sarajeva, zaključuje Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije