BiH

Stanivuković: Novi poslovnik ukida demokratiju u Narodnoj skupštini

Stanivuković: Novi poslovnik ukida demokratiju u Narodnoj skupštini
Foto: N.N. | Stanivuković: Novi poslovnik ukida demokratiju u Narodnoj skupštini

BANJALUKA – Ako Narodna skupština RS izglasa novi poslovnik o radu to će značiti gašenje demokratije i slobodnog izražavanja narodnih poslanika na sjednicama, rekli su na pres konferenciji Draško Stanivuković i Jelena Trivić, poslanici PDP-a u parlamentu.

Stanivuković je rekao da neke od odredbi znače da će poslanici biti kažnjeni od 15 do 30 odsto primanja ako predsjedavajući ocijene da su govorili neargumentovano, što, kako kaže Stanivuković, otvara prostor za paušalno tumačenje i sprečavanje poslanika da govore.

On je rekao da će opozicija razgovarati s predstavnicima EU i drugim institucijama kako bi se spriječilo usvajanje ovakvog poslovnika, a dodao je da je PDP spremio amandmane.

Trivićeva je rekla da vladajuća većina sprečava svaku priliku poslanicima da predlažu tačke na dnevni red, a da su prijedlog deklaracije Nebojše Vukanovića o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori skinuli s dnevnog reda, a onda, kako kaže, prepisali tekst i predložili kao svoju.

"Preuzimanje nečijeg pisanja bez navođenja izvora predstavlja krađu intelektualne svojine. Osim svih krađa koje rade od respiratora preko maski, sada kradu i prijedloge narodnih poslanika", rekla je Trivićeva.

Stanivuković je dodao da će novi poslanik nagraditi "ćutologe" i poslanike koji ne učestvuju u radu parlamenta jer se ukida obaveza kvoruma tokom raspravi.

Ukoliko ideje opozicije ne budu prihvaćene, Stanivuković je najavio sve oblike demokratske borbe, uključujući i proteste i štrajkove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije