BiH

Stanivuković na suđenju Lukaču: Neću tražiti novčanu nadoknadu

Stanivuković na suđenju Lukaču: Neću tražiti novčanu nadoknadu
Foto: Screenshot/Youtube | Stanivuković na suđenju Lukaču: Neću tražiti novčanu nadoknadu

BANJALUKA - Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je u Osnovnom sudu u Banjaluci da neće tražiti finansijsku nadoknadu ukoliko za napad na njega bude osuđen Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali da je njegova "moralna odgovornost da očekuje od suda da ga osudi".

Stanivuković je danas u sudu objasnio da je cijela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, gdje je došlo do napada, bila izazovna i sa tenzijama.

Govorio je o prijetnjama Lukača na sjednici da "dođe do njegovog mjesta" i da će "završiti kao zastavice " i podvukao da je to kod njega stvorilo osjećaj ugroženosti.

Sudija ga je upitao da li je osjećao ugroženost i da su mu uskraćene slobode samo tada, zbog tih izjava, a Stanivuković je kazao da jeste.

Jovan Čizmović, Lukačev advokat, pitao je Stanivukovića zašto je onda prišao Lukačevom mjestu, a Stanivuković je rekao da je u pitanju "srpski inat".

Lukač je aktuelnog gradonačelnika Banjaluke u Sudu upitao i da li se osjećao ugroženim u međuvremenu, ili trenutno, na šta je Stanivuković odgovorio da se ne osjeća ugroženim.

Stanivuković je govorio i o povredi koju je tada zadobio ističući da je "mnogo veća bila količina pritiska i stresa".

Po završetku Stanivukovićevog svjedočenja, on i Lukač su se rukovali u sudnici. Kao svjedoci odbrane, za sljedeće ročište biće pozvani ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, bivši ministar pravde Anton Kasipović, a biće saslušan i Lukač.

Optužnica Lukača tereti za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu. U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske, održavala deveta posebna sjednica.

U toku sjednice je Stanivuković, kako se navodi, predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO, koje je on polomio i bacio na pod.

Dodaje se da je Lukač više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

"Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: 'Još jednom, još jednom, majmune', nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u lice. Na taj način mu je nanio povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne", navodi se u optužnici, koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije