BiH

Stari kadrovi aduti stranaka za parlament BiH

Stari kadrovi aduti stranaka za parlament BiH
Foto: N.N. | Stari kadrovi aduti stranaka za parlament BiH

BANJALUKA - Unutarstranačka borba za mjesto na izbornim listama traje već mjesecima i ovih dana ulazi u završnicu, a kako stvari sada stoje, kada je u pitanju izbor za Parlamentarnu skupštinu BiH, u prvom planu biće stari kadrovi.

Rok za podnošenje lista u Centralnu izbornu komisiju je 9. jula, a većina stranaka već krajem ovog ili najdalje početkom idućeg mjeseca na svojim stranačkim organima utvrdiće konačne liste i predložiti imena.

Kako stvari sada stoje, najveća stranka u Republici Srpskoj, SNSD, kao nosioca liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH predložiće aktuelnog poslanika u tom domu Nikolu Špirića, za Izbornu jedinicu jedan poslanika u Narodnoj skupštini (NS) RS Đorđa Kojića iz Brčkog, odnosno Vojina Mitrovića iz Bijeljine za Izbornu jedinicu dva, dok će u Izbornoj jedinici tri nosilac liste biti Lazar Prodanović ili Staša Košarac, poslanici u Predstavničkom domu ove stranke.

I u SDS-u stvari su manje-više jasne. U ime ove najveće opozicione stranke nosilac liste iz Izborne jedinice jedan biće Dragan Mektić, aktuelni ministar bezbjednosti BiH, ili Nedeljko Glamočak, aktuelni poslanik ove stranke u NS RS. U Izbornoj jedinici dva najviše šanse da bude nosilac liste ima Obren Petrović, aktuelni gradonačelnik Doboja, mada je moguće i da predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić ponovo zauzme prvo mjesto, dok je za Izbornu jedinicu tri gotovo sigurno da će listu "nositi" Aleksandra Pandurević, aktuelni poslanik u tom domu.

U PDP-u nosilac liste za Izbornu jedinicu jedan biće Branislav Borenović, predsjednik ove stranke i poslanik u NS RS, dok za izborne jedinice dva i tri još nisu utvrđena imena, a najviše šanse za Izbornu jedinicu dva ima predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković za jedinicu tri.

"Sigurno je da je Borenović nosilac liste, a za izborne jedinice dva i tri još nismo odlučili", rekao je Perica Bundalo, generalni sekretar ove stranke.

I u DNS-u kažu da još ne znaju imena nosilaca lista za Predstavnički dom parlamenta BiH te da će sve biti poznato 23. juna, kada će stranački organi usvojiti konačne liste. Ono što je sigurno jeste da će izaći samostalno sa svojom listom za taj dom.

"Još regionalni odbori nisu dostavili svoje prijedloge i u ovom trenutku ne znamo ko bi mogao biti na listama", rekao je Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS-a.

Prema nezvaničnim informacijama, neki od najvažnijih ljudi na listama za parlament BiH iz ove stranke mogli bi biti, između ostalih, Dragomir Jovičić, zamjenik predsjednika DNS-a, i Jovan Vukovljak, aktuelni poslanik u Predstavničkom domu.

Iz Republike Srpske u Predstavnički dom bira se 14 poslanika, s tim da ima devet direktnih mandata i pet kompenzacionih. Ono što je već sada gotovo jeste da će u Predstavnički dom sigurno ući i direktne mandate osvojiti kandidati sa listi SNSD-a i SDS-a, a preko kompenzacija vjerovatno iz PDP-a, DNS-a, a moguće i iz Ujedinjene Srpske, koja će, po svemu sudeći, ići uz listu SNSD-a.

U sadašnji sastav parlamenta BiH iz Izborne jedinice jedan SNSD je imao dva direktna mandata, SDS jedan direktni i jedan kompenzacioni, a preko kompenzacije u parlament BiH ušao je i jedan poslanik sa liste PDP-NDP. U Izbornoj jedinici dva SDS je osvojio dva direktna mandata, SNSD jedan direktni i jedan kompenzacioni, a preko kompenzacija i lista DNS-a je dobila jedan mandat, dok je u Izbornoj jedinici tri dva direktna mandata dobio SNSD, jedan SDS, a preko kompenzacije iz ove izborne jedinice u parlament BiH ušao je Sadik Ahmetović iz SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije