BiH

Statističari na putovanja potrošili 96.000 KM, Luksemburg omiljena destinacija

Statističari na putovanja potrošili 96.000 KM, Luksemburg omiljena destinacija
Foto: Ilustracija | Službenici Agencije za statistiku BiH putovali na razne destiacije, Luksemburg im omiljena

SARAJEVO, BANJALUKA - Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prošle godine na putovanja van BiH potrošila je 96.523 KM, a od ukupno 110 zaposlenih, van zemlje putovalo je njih čak 85.

Omiljena destinacija zaposlenih ove agencije bila je Luksemburg, u koji je putovalo 48 službenika, i ona je svojim službenicima uglavnom isplaćivala dnevnice za putovanja dok su troškove smještaja pokrivali putem projekata, uglavnom kroz IPA.

Očekivano, ubjedljivo najviše putovao je Velimir Jukić, direktor Agencije, koji je prošle godine posjetio Francusku, Tursku, Belgiju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku, Slovačku i SAD. U pojedine zemlje, kao što su Francuska, Slovačka, Slovenija i Turska, putovao je više od jednog puta. Njegova putovanja, poreske obveznike koštala su 13.563 KM, a najskuplje je bilo putovanje u SAD, na 50. sastanak Statističke komisije UN-a, koje je koštalo 5.210 KM. Zanimljivo je da u Jukićevim putovanjima nisu navedene sve destinacije s obzirom na to da je njegov vozač sedam puta putovao samo u Hrvatsku, a kao svrhu putovanja naveo je "prevoz direktora na sastanak", "prevoz direktora u zračnu luku" i "prevoz direktora iz zračne luke". Dnevnice i troškovi vozača iznosili su 3.241 KM.

Pitanje o troškovima putovanja u Agenciji za statistiku BiH zatražila je Mirjana Marinković Lepić, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu BiH. Ona kaže da je od svih institucija na nivou BiH zatraženo da dostave podatke o troškovima putovanja.

"Kada je Agencija za statistiku u pitanju, oni su naveli da učestvuju u određenom broju projekata koje finansira EU, ali da na različite načine finansiraju putovanja. Negdje finansiraju samo smještaj, negdje samo dnevnice, negdje dio dnevnice. Interesantno je da je u tim projektima učestvovao veliki broj zaposlenika Agencije, a osim projekata EU, vidimo da je tu bilo i drugih putovanja", rekla je Marinković Lepićeva za "Nezavisne" pitajući se zašto je neko iz Agencije morao ići na neki medija festival.

Inače, u Agenciji za statistiku BiH pokušali smo dobiti komentar na temu putovanja u prošloj godini, ali nismo uspjeli, jer se niko nije javljao na telefon. Na jedan od mobilnih telefona javila nam se jedna od službenica koja je, kada je čula o čemu se radi, rekla da pokušamo na nekom drugom broju, jer nije na poslu.

Kada su u pitanju odnosi s javnošću, službenici Agencije koji se bave ovim poslom prošle godine posjetili su Luksemburg, Kinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Belgiju, Sloveniju, Albaniju, Dansku i Sjevernu Makedoniju. Osim učestvovanja u radnim grupama, službenici Agencije dobrim dijelom kao svrhu putovanja naveli su "studijska posjeta".

"Možemo reći da se u BiH na račun javnog novca provodi jedna specifična vrsta turizma pomoću sredstava za službena putovanja", rekla je Marinković Lepićeva ističući da će, kada dobije odgovore, više od 50 odsto institucija BiH napraviti analizu putovanja.

Takođe, naglašava da će analiza pokazati gdje su moguće uštede i da je i epidemija virusa korona pokazala da se mnogi sastanci mogu održati online.

"Smatram da i te kako ima prostora za uštede kada su službena putovanja u pitanju, a upitan je i njihov efekat. Mora se naći model kako da se ocijeni efekat putovanja", rekla je Marinković Lepićeva.

Putovali

  • Francuska
  • Turska
  • Belgija
  • Slovenija
  • Srbija
  • Hrvatska
  • Slovačka
  • SAD
  • Luksemburg
  • Kina
  • Crna Gora
  • Albanija
  • Danska
  • Sjeverna Makedonija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije