BiH

Stav Ministarstva o Izbornom zakonu uzburkao duhove

Stav Ministarstva o Izbornom zakonu uzburkao duhove
Foto: N.N. | Stav Ministarstva o Izbornom zakonu uzburkao duhove

BANJALUKA, BRISEL - Bh. politička scena uzburkana je nakon što je prošle sedmice objavljen odgovor Ministarstva spoljnih poslova Njemačke na poslaničko pitanje u Bundestagu o reformi Izbornog zakona BiH, prema kojem se čini da je Njemačka zauzela novi stav o načinu reforme izbornog sistema u BiH.

Naime, zvanični stav Berlina o ovoj reformi do ovog pisma je uvijek bio da se ona rješava kroz pretpristupni put BiH koji vode Evropska komisija i predstavnici EU. Njemački zvaničnici su se uvijek pozivali na dokumente Evropske komisije i nikad nisu izlazili iz okvira zaključaka Evropskog savjeta i Evropske komisije.

Njemačke političke partije su i do sada, u skladu sa svojim ideološkim orijentirima, davale stranačke stavove o reformi izbornog sistema u BiH, ali se zvanični Berlin uvijek trudio da se u zvaničnim odgovorima drži linije koju je uspostavila Evropska komisija i koju redovno objavljuje u svojim godišnjim izvještajima o napretku BiH na ispunjavanju evropskih obaveza.

Podsjećanja radi, prošle sedmice je Miguel Berger, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, na pitanje frakcije Zelenih u Bundestagu o reformi izbornog sistema u BiH, istakao da je stav Vlade Njemačke da legitimno političko predstavljenje naroda u BiH može produbiti etničke podjele u zemlji, što je suprotno stavu EU i SAD da treba uvažiti stavove svih strana u razgovorima o reformi izbornog sistema. 

Iako se Berger u odgovoru poziva na Mišljenje Evropske komisije i 14 ključnih preporuka, ne postoji nijedan zvanični stav Evropske komisije u kojem se eksplicitno sugeriše kako bi izborni sistem trebalo da izgleda, osim što se načelno uvijek napominje da je potrebno dostići evropske standarde, uz kompromis domaćih snaga.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu su nam objasnili da ovo pismo ne predstavlja zvanični stav Njemačke o tome kako treba reformisati izborni sistem.

"U pitanju je odgovor Ministarstva spoljnih poslova Njemačke koje je došlo iz Bundestaga, u kojem je objašnjena pozicija Vlade Njemačke na postavljeno pitanje. On ne predstavlja detaljan dokument o izbornoj reformi u BiH", rečeno je za "Nezavisne".

U nezvaničnim pojašnjenjima koje smo dobili, stav Njemačke je da je potrebno implementirati odluku "Sejdić i Finci", te da će Njemačka prihvatiti svako rješenje koje odražava evropske standarde.

Žozef Borel, visoki predstavnik EU za bezbjednost i spoljnu politiku, juče je izjavio da je potreban konstruktivan angažman svih pitanja izborne reforme, kao i u vezi s ostalim reformama.

"Jačanje vladavine prava i dalje je od ključnog značaja. Sasvim je izvodivo da se u predstojećim mjesecima finalizira usvajanje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu u skladu sa zahtjevima EU. Sve drugo bi samo signaliziralo opstrukcije reformi koje su potrebne na evropskom putu", rekao je on i dodao da su neprihvatljivi pokušaji da se uloga i namjera EU, SAD i drugih partnera u BiH predstave u pogrešnom svjetlu.

"Specijalni predstavnik, koji je ujedno i predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Zatler i njegovo osoblje uživaju moje puno povjerenje i podršku", rekao je on.

Srećko Latal, poznati sarajevski analitičar, smatra da je čudno da Bergerov stav ide suprotno nastojanjima SAD i EU da se pokuša postići kompromis u BiH.

"Za ovo što smo čuli iz Berlina još nije jasno da li predstavlja zvaničnu poziciju, ali Amerika i EU bi pod hitno trebalo da se same sa sobom dogovore šta je njihova pozicija po pitanju izborne reforme jer ovakvi stavovi samo dodatno komplikuju ionako napetu situaciju u BiH i udaljavaju nas od dogovora i kompromisa", rekao je Latal za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije