BiH

Stejt department: Odluka NSRS korak u pogrešnom pravcu

Stejt department: Odluka NSRS korak u pogrešnom pravcu
Foto: N.N. | Stejt Department: Odluka NSRS korak u pogrešnom pravcu
Fena

SARAJEVO - Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče istorija i politizuje tragedija - upozorio je Stejt department povodom zaključaka Narodne skupštine RS kojim odbaciju Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Iz Stejt departmenta upozoravaju da je ova odluka Narodne skupštine RS korak u pogrešnom pravcu.

“Međunarodni sudovi zaključili su da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine, a Vlada Republike Srpske je 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini”, ističe se u reakciji Stejt departmenta.

Naglašava se takođe da je u interesu građana Republike Srpske da preokrenu "trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni". 

Iz Stejt departmenta poručuju da je shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo važno za nastavak pomirenja u BiH, kao i da negiranje utvrđenih činjenica neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima BiH. 

“SAD ostaju posvećene BiH na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa”, navodi se u reakciji objavljenoj na stranici Stejt departmenta.

Zaključuje se da će SAD i dalje snažno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini.   

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije