BiH

Stejt department: U BiH djeluje 21 paradžemat

Stejt department: U BiH djeluje 21 paradžemat
Foto: N.N. | Stejt department: U BiH djeluje 21 paradžemat
Srna

BANJALUKA - Na teritoriji BiH, prema izvještaju američkog Stejt departmenta, postoji 21 paradžemat u kojem se okupljaju vehabije i pobornici radikalnog islamskog učenja, djelujući izvan okvira Islamske zajednice u BiH.

U ovom izvještaju za 2017. godinu, koji prenosi "Glas Srpske", navodi se da neki članovi Islamske zajednice nastavljaju da označavaju selefističke grupe kao netolerantne i ekstremističke, ali da Islamska zajednica nastavlja sa naporima da ubijedi sve neregistrovane islamske grupe da prestanu sa svojom religioznom praksom i zvanično se ujedine sa tom vjerskom zajednicom.

Ambasada SAD u BiH, navodi se u izvještaju, nastavlja da radi sa vjerskim zajednicama na prevenciji nasilnog ekstremizma povezanog sa religijskim i vjerskim slobodama.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da ne postoji zakonska mogućnost da paradžemati budu ukinuti na silu, kao i da bilo koja vrsta vjerskog radikalizma izaziva podozrenje.

On je napomenuo da su prije nekoliko godina pojedini paradžemati praktično bili eksteritorijalne zajednice u koje niko nije mogao da uđe bez legitimisanja od njihovih stanovnika.

"Toga više nema i nećemo dozvoliti ni da bude", rekao je Mektić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

strani plaćenici za rušenje RS

I SAD IH PODRŽAVA DA BI DOŠLO DO SUKOBA KAKO U POKOJNOJ BOSNI TAKO I U CIJELOJ EVROPI A MEKETALO JE NJIHOV GLAVNI IMAM KOJI SE MORAO OSUNETIT 2014 DA BI VRŠIO DUŽNOST

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije